Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Merkel i Plenković zadovoljni odnosima dviju zemalja

Merkel i Plenković zadovoljni odnosima dviju zemalja

Hrvatski premijer Andrej Plenković nalazi se u službenom posjetu Berlinu gdje se u ponedjeljak u podne, na radnom ručku, susreo s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, piše N1.

Kancelarka Merkel kazala je da joj je drago da je ‘novi hrvatski premijer danas kod nas ovdje. Plenkovića sam već sretala, a danas smo se prvi put sastali u njegovoj funkciji premijera. Jako mi je drago da je hrvatska težište stavila na gospodarska pitanja. To je važno i to je dobro. Mi bismo s njemačke strane Hrvatskoj htjeli pružiti podršku. Odnosi Hrvatske i Njemačke su sjajni. Stotine tisuća Hrvata koji žive u Njemačkoj predstavljaju most između naših zemalja…  Možemo reći da je Njemačka jako dobar partner Hrvatskoj i da će tako biti u budućnosti’,rekla je Angela Merkel.

Premijer Andrej Plenković iznimno je zadovoljan susretom s njemačkom kancelarkom:

“Prije svega želio bih zahvaliti na gostoprimstvu. Imali smo sadržajne i kvalitetne razgovore koji su se fokusirali na potvrdu prijateljskih, gospodarskih i kulturnih veza koji postoje između Njemačke i Hrvatske. Njemačka je jedan od naših ključnih gospodarskih partnera. Njihove tvrtke ulažu u Hrvatsku, zapošljavaju, a velik broj Nijemaca dolazi u Hrvatsku kao turisti. Suglasili smo se da je ove odnose potrebno dalje nadograditi u europskom kontekstu. Ono što je također posebno važno iz mog kuta gledanja je zajednička ocjena da je potrebno podurpijeti zemlje jugoistočne Europe prema EU, posebno BiH.

Hrvatska je tu spremna pomoći svojim iskustvom, ali i svojim položajem kao članica EU i NATO-a štiteći pritom pravo sva tri konstitutivna naroda BiH. Govorili smo o Europskom vijeću, globalnim izazovima, posebno odnosima s Rusijom. Smatram da idemo u dobrom smjeru kada je riječ o zajedničkom stajalištu Europskog vijeća koji ćemo nadam se svi podržati u četvrtak.”, rekao je hrvatski premijer.

O odnosima prema Bosni i Hercegovini i Srbiji

I premijer Plenković i kancelarka Merkel od strane novinara upitani su o odnosima prema Bosni i Hercegovini i Srbiji.

“Uz dogovor s kancelarkom, što se tiče BiH svjesni smo okolnosti u kojima se zemlja nalazi. Cilj Hrvatske i Njemačke je da podupremo europski proces koji može zadržati koheziju zemlje, napore koji se trebaju nastaviti. Naravno da smo se založili za ravnopravan tretman sva tri naroda. Naša politika je jasna”, kazao je premijer Plenković te se osvrnuo na odnose sa Srbijom: “Stajalište mene i Vlade je jasno. Kao i sve zemlje koje idu prema EU, Srbija mora ispuniti kriterije. Želio bih da mandat moje Vlade bude taj kada ćemo zatvoriti niz pitanja iz Miloševićeve velikosprske agresije na Hrvatsku. Tu je i pitanje nestalih, sporazum o zaštiti manjina, pronalaženje odgovora za procesuiranje ratnih zločina, zakon o regionalnoj jurisdikciji. Pokušavamo naći rješenje koje bi izbjeglo moguće probleme hrvatskih branitelja”.

Kancelarka Merkel također je pozdravila put BiH prema EU.

“Mi smo se zalagali da pomognemo BiH i sada ćemo nastaviti korak po korak. Podupirem intencije premijera Plenkovića u velikoj mjeri. Što se tiče Srbije, mišljenja smo da o bilaterlanim pitanjima treba raspravljati na bilateralnoj razini. Gdje god Njemačka može dati podršku, to ćemo učiniti. Sve zemlje zapadnog Balkana moramo podržati prema članstvu u EU. Svaki riješeni problem znači smanjenje tenzija u regiji”, kazala je Merkel.

Merkel pohvalila Hrvatsku kada je riječ o izbjegličkoj krizi

“Hrvatska je prihvatila primiti određen broj ljudi i mi pred tim obvezama ostajemo. Smatramo da rješenje problema migrantske krize mora biti cjeloeuropsko rješenje i želimo dati svoj doprinos traženju zajedničkog rješenja”, kazao je Plenković, a Merkel ga je nadopunila:

“Dodala bih da je premijer u jednom intervjuu napomenuo da je hrvatska spreman preuzeti do 1600 izbjeglica. Mislim da je to jako dobro.”

Izbjegli odgovore na pitanje o gradnji optičke mreže

Kada se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović susrela s Angelom Merkel, kancelarka i nije bila najzadovoljnija time što je Hrvatska najavila da će država graditi optičku mrežu za širokopojasni internet, smatrajući da će to štetiti Hrvatskom telekomu koji je tvrtka kćer Deutsche telekoma.

Danas su i Merkel i Plenković izbjegli konkretan odgovor na to pitanje.

“Kratko smo razgovarali o toj temi. Dopustite da kažem kako je Njemačko gledište… Privatna poduzeća su u Njemačkoj izgradila brojnu infrastrukturu, u nekim regijama se ne isplati raditi privatne investicije, zato i postoje EU fondovi”, rekla je Merkel.

Plenković pak tvrdi da će Hrvatska naći rješenje.

“Ja sam predstavio kancelarki osnovne smjernice rada moje Vlade. Mi smo naravno orijentirani na ispunjavanje svih ciljeva europske digitalne agende do 2020., a to je i dosptupnost širkopojasnog modela svim građanima. Hrvatska će naći model proširenja infrastrukture”, kazao je.

novo.hr

foto: hrt/screenshot

Tagovi: ,