Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Metal Product proslavio 55 godina uspješnog rada

Metal Product proslavio 55 godina uspješnog rada

Tvrtka Metal Product, u vlasništvu Stjepana Šafrana, najdugovječnije poduzeće u Hrvatskoj u kojem je osnivač još uvijek aktivan u poslovanju, proslavila je u utorak 55 godina od osnivanja. 

Osnivač tvrtke Stjepan Šafran, koji je za svoj rad dobio niz domaćih i međunarodnih priznanja, istaknuo je na obilježavanju da je prevalio dugi poslovni put – od obrta u maloj garaži do više od 250 zaposlenih, 15 tisuća četvornih metara proizvodnih hala te 85 posto izvoza.

Metal Product je, uz ostalo, za vrijeme rata u Hrvatskoj bio ključan za obnovu električne mreže, a do sada ni jedan dan nije bio u blokadi računa te niti jedan dan nije kasnila plaća radnicima. 

Uz iznimno velike investicije koje je Metal Product provodio zadnjih desetak godina u proširenje kapaciteta, usvajanje novih tehnologija te digitalizaciju, automatizaciju i robotizaciju proizvodnih procesa, poslovanje je održano stabilnim te iznimno konkurentnim“, kazao je Šafran, dodavši kako je osnovna djelatnost tvrtke proizvodnja opreme za energetski sektor, no proizvodi i opremu za druge industrije.

Naglasio je i da se radi o međunarodno orijentiranim poduzećem s više od 85 posto prihoda od inozemnih partnera, s kojima surađuje više od 30 godina. Tvrdi i da je na samim počecima poslovanja bilo izuzetno teško raditi jer su privatne tvrtke imale slab status u bivšoj Jugoslaviji, odnosno da im je bio zabranjen izvoz.

Zasad se, kako je kazao, još ne vidi u mirovini.

Predsjednik Uprave Metal Producta Igor Vrdoljak otkrio je da su korporativne temeljne vrijednosti te tvrtke briga o ljudima, poštenje, preuzimanje odgovornosti, dosljednost i inovativnost. 

“Posljednje tri godine pokazale su se vrlo izazovnim za sve metaloprerađivače u Europi, prvenstveno zbog nedostatka sirovina. Mi smo uspjeli sačuvati svoju poziciju i ugled pouzdanog i kvalitetnog dobavljača. Prilagođavali smo se stalnim promjenama i ni u jednom trenutku isporuke kupcima nisu bile ugrožene”, rekao je Vrdoljak.

Metal Product ima dva pogona – u Odri pokraj Zagreba i Brezničkom Humu pokraj Novog Marofa. 

Metal Product pokraj autoceste u Brezničkom Humu

Milanović: Trebamo više tvrtki poput Metal Producta

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, koji je gostovao na obilježavanju obljetnice, ocijenio je da je riječ o važnoj hrvatskoj firmi, jednoj od onih koje znatno pridonose hrvatskoj  ekonomiji.

Nekada niste smjeli izvoziti, a sada u desetak godina članstva u EU izvozite 80 posto onoga što proizvedete. To je sjajno”, rekao je Milanović. Kazao je da Hrvatska treba više takvih firmi koje bi se pridružile turizmu koji je po njemu “nuklearka hrvatske platne bilance”. 

“Sav plus dolazi od turizma, to je izvoz na kućnom pragu”, kazao je.

P.T./H

foto: fah