Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Ministarstvo turizma sufinancirat će HGSS s 1,5 milijuna kuna

Ministarstvo turizma sufinancirat će HGSS s 1,5 milijuna kuna

Ministar turizma Gari Cappelli i pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Vinko Prizmić potpisali su u ponedjeljak ugovore o sufinanciranju HGSS-a na osnovi kojih Ministarstvo turizma toj službi 2017. osigurava potporu od 1,5 milijuna kuna.

Prvi ugovor, vrijedan milijun kuna, odnosi se na unaprjeđenje sigurnosti, zaštite i spašavanja turista izvan gradova i javnih prometnica.

Drugi ugovor, vrijedan 500 tisuća kuna, odnosi se na izradu natječajne dokumentacije za prijavu na strukturne fondove EU projekta razvoja pustolovnog turizma “Tour de CroAtive – razvoj aktivnog turizma, u funkciji ostvarenja ciljeva Strategije Europa 2020.”

Ministar Cappelli rekao je kako se želi potaknuti razvoj posebnih oblika turizma, onih koji su u svijetu hit, a u Hrvatskoj još nisu tako razvijeni, kao što je pustolovni turizam. Program koji je predložio HGSS je dobar i kvalitetan, a brinut će se o sigurnosti ljudi koji se odluče na pustolovni turizam.

Cappelli ove godine u Hrvatskoj godine očekuje od osam do deset posto više turista nego lani, čime se ide prema rezultatima koji su previđeni Strategijom razvoja turizma do 2020. godine, kada se od turizma očekuje prihod od 14,3 milijarde eura na godinu.

Do tada se, rekao je, na temelju projekta “Tour de CroAtive” očekuju ulaganja u turizam oko 160 milijuna eura.

Turistima moramo dati nove mogućnosti, rekao je Cappelli, napominjući da Gorski kotar ima kvalitetne programe, zanimljiv je i kao izletničko odredište te ima mogućnosti u području gastronomije, cikloturizma, staza, šetnica i vidikovaca, kao i u zimskom turizmu.

Govoreći o projektu razvoja pustolovnog turizma “Tour de CroAtive – razvoj aktivnog turizma, u funkciji ostvarenja ciljeva Strategije Europa 2020.”, pročelnik HGSS-a ocijenio je da je riječ o važnom projektu.

Hrvatska ima veliki potencijal za razvoj aktivnog turizma, mogla bi biti top-destinacija za tu vrstu turizma i HGSS već godinama pokušava ‘projektirati’ takvu ponudu, rekao je Prizmić, dodajući kako je potrebno da se uključe i drugi te da se već razgovara da se toj temi pristupi s razine više ministarstva i Vlade.

Inače, Ministarstvo turizma financijski podupire rad HGSS-a od 2003. godine, a do danas mu je dodijeljeno 13 milijuna kuna.

Ministar turizma, govoreći o problemima na granicama prošlog vikenda, rekao je da će se to pitanje riješiti ovih dana i da će turisti za Uskrs dolaziti “u mirnijem tonu”.

Dodao je da je o tome osobno obavijestio slovenskog kolegu, ministra gospodarstva Zdravka Počivalšeka, da i on prati stanje te da će se ministri unutarnjih poslova ovih dana naći u Bruxellesu i rješavati to pitanje kako tijekom turističke sezone više ne bi bilo takvih problema.

Cappelli se nada da će se pronaći dobro rješenje kako bi se u srijedu ili četvrtak sve obavijestilo da više neće imati problema koje su prošlog vikenda imali na granicama.

Nakon potpisivanja ugovora, članovi HGSS-a održali su u kanjonu Zelenom viru pokaznu vježbu spašavanja u kojoj je sudjelovao i ministar Cappelli, koji se nakon toga u Skradu sastao i s direktorima turističkih zajednica u Primorsko-goranskoj županiji i lokalnim turističkim gospodarstvenicima.

N.H./h

foto: hps.hr