Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/sport / Nakon 20 godina Zagreb i službeno bez Snježne kraljice na Sljemenu

Nakon 20 godina Zagreb i službeno bez Snježne kraljice na Sljemenu

Vijeće Međunarodnog skijaškog saveza (FIS) na sjednici održanoj u srijedu u Zurichu usvojilo je kalendare utrka Svjetskog kupa za sljedeću sezonu u kojima nema sljemenskih utrka za Snježnu kraljicu.

Tako po prvi put nakon 20 godina Hrvatska neće biti domaćin niti jedne utrke najboljih skijašica i skijaša svijeta. Skijašice su prvu utrku za Svjetski kup na Sljemu vozile u siječnju 2005. godine, dok su se skijaši pridružili 2008. Na Sljemenu su se utrke u obje konkurencije vozile do 2021. godine, s iznimkom 2014. i 2016. kada su morale biti otkazane zbog nepovoljnih vremenih uvjeta, dok su se u posljendje dvije godine održale samo ženske utrke.

Vijeće FIS-a nije usvojilo argumente Hrvatskog skijaškog saveza (HSS) za organizaciju utrka na Sljemenu u sezoni 2023/24. kao ni preporuke pododbora za Svjetski kup u alpskom skijanju i Alpskog odbora za uključenjem Sljemena u kalendare u sezoni 2023/24. upućene sa sastanaka održanih u Cavtatu početkom svibnja.

Kako su kalendari doneseni za samo jednu sezonu, u HSS-u vjeruju i nadaju se kako će utrke za Snježnu kraljicu ponovno biti u kalendaru Svjetskog kupa u nadolazećim sezonama.

“Žao nam je što Snježne kraljice neće biti ove zime, ali već razmišljamo o sezoni nakon i nadamo se i vjerujemo da će Snježna kraljica biti opet uvrštena u kalendar Svjetskog kupa 2024/25. U organizaciji utrka Svjetskog kupa ima brojnih primjera gdje drugi organizatori nisu organizirali utrke svake godine te su se ponovo nakon toga vraćali u kalendar, pa očekujemo da će tako biti i s našim utrkama. Nažalost, imali smo veliki peh s vremenom zadnje dvije godine kada smo, baš tada, u novogodišnjem periodu svjedočili nevjerojatnim i dugotrajnim toplim vremenskim uvjetima za taj dio godine, ne samo u Zagrebu, na Sljemenu i u Hrvatskoj, već i u čitavoj srednjoj Europi, ali smo svake godine i u tako teškim uvjetima uspjeli organizirati barem jednu utrku. Ako nemate utrku to je kao da naša nogometna reprezentacija neprestano igra u gostima, a naše su skijašice i skijaši svojim rezultatima itekako zaslužili i igru na domaćem terenu gdje su redovito ostvarivali dobre rezultate te se iskreno nadamo da će ona ponovo biti moguća nakon godine pauze”, izjavio je Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora utrka na Sljemenu te direktor hrvatskih alpskih reprezentacija.

N.H./H

foto: fah