Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / OPEC+ povećava proizvodnju za tek 100.000 barela dnevno

OPEC+ povećava proizvodnju za tek 100.000 barela dnevno

Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici OPEC+ odlučila je lagano povećati proizvodnju nafte za sto tisuća barela dnevno, što su analitičari nazvali uvredom za američkog predsjednika Joea Bidena nakon njegova prošlomjesečnog posjeta Saudijskoj Arabiji.

Cilj toga posjeta bio je uvjeriti čelnike OPEC-a da proizvode više nafte kako bi povećanom ponudom pomogli SAD-u i globalnom gospodarstvu u kontroli cijena.

Malo povećanje dolazi nakon tjedana ispunjenog špekulacijama o tome hoće li Bidenovo putovanje na Bliski istok i američko odobrenje prodaje ofenzivnih projektila Rijadu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) donijeti više nafte na tržište.

Dokument OPEC+ pokazao je da je skupina spremna povećati proizvodnju za 100.000 barela nafte dnevno (bpd) od rujna, što su neki izvori i potvrdili.

To je tako malo da je beznačajno. S fizičkog stajališta to je marginalni ispad, a kao politička gesta to je gotovo uvredljivo”, rekao je izvršni direktor za energiju, klimu i održivost Euroasia Groupe Raad Alkadiri.

OPEC i njegovi saveznici predvođeni Rusijom prethodno su povećali proizvodnju za oko 430 do 650 tisuća bpd iako su teško dostizali zadane ciljeve, jer je većina članica već iscrpila svoj proizvodni potencijal.

SAD je pritisnuo čelnike OPEC-a Saudijsku Arabiju i UAE, da započnu proizvodnju više nafte kako bi pomogle u obuzdavanju cijena potaknutih oporavkom potražnje i ratom u Ukrajini.

Sankcije SAD-a i zapada protiv Rusije uzrokovale su skok cijena svih vrsta energije, što je rezultiralo najvišom inflacijom u više desetljeća i povećanjem kamatnih stopa središnjih banaka.

Saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman je putovao u Francusku prošlog mjeseca u sklopu napora da ponovno izgradi veze sa Zapadom.

SAD je pak u utorak odobrio prodaju obrambenih projektila UAE-u i Saudijskoj Arabiji u vrijednosti od 5,3 milijarde dolara, no tek treba povući svoju zabranu prodaje ofenzivnog oružja Rijadu.

OPEC je odbio prijeći na veća povećanja proizvodnje budući da su izvori naveli nedostatak slobodnih kapaciteta među članicama za dodavanje više barela, kao i potrebu za daljnjom suradnjom s Rusijom kao dijelom šire skupine OPEC+.

Do rujna je OPEC+ trebao ukinuti sva rekordna smanjenja proizvodnje koja je proveo 2020. nakon što je pandemija smanjila potražnju. Do lipnja je, međutim, OPEC+ bio gotovo tri milijuna bpd ispod svojih kvota jer su sankcije nekim članicama i niska ulaganja drugih umanjili njegovu sposobnost povećanja proizvodnje.

Vjeruje se da samo Saudijska Arabija i UAE imaju nešto slobodnih kapaciteta za povećanje proizvodnje.

D.B./H

foto: OPEC