auto-moto

Home / auto-moto/Ostale vijesti / Plenković : “Inspektori rade sve da spriječe rad Ubera”

Plenković : “Inspektori rade sve da spriječe rad Ubera”

23. siječnja SDP-ovi Peđa Grbin i Bojan Glavašević postavili su zastupničko pitanje predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, vezano za rad Ubera, piše N1. Odgovor su dobili danas.

“Vlada je utvrdila odgovor na zastupničko pitanje koje smo kolega Glavašević i ja uputili vezano uz rad Ubera na području Hrvatske. U kratko: najavljeno je da ćemo do kraja rujna izmijeniti Zakon o prijevozu u cestovnom prometu i urediti spornu problematiku. Međutim, nije rečeno kako, ali je rečeno da će inspekcija i nadalje kažnjavati vozače Ubera”, odgovor iz vlade na svom je Facebooku komentirao Peđa Grbin.

Odgovor premijera prenosimo u cijelosti.

“Zastupnici u Hrvatskome saboru, Bojan Glavašević i Peđa Grbin, postavili su,
sukladno s člankom 140. Poslovnika Hrvatskoga sabora (Narodne novine, br. 81/13 i 113/16), zastupničko pitanje u vezi sa poslovanjem Uber servisa u Republici Hrvatskoj.

Na navedeno zastupničko pitanje Vlada Republike Hrvatske daje sljedeći odgovor: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je kroz postupanja inspekcijskih i drugih nadležnih službi utvrdilo da se korištenjem Uber internetske platforme odnosno aplikacije, koja je namijenjena posredovanju između putnika i vozača tj. naručivanju prijevoza, od strane fizičkih i pravnih osoba partnera Uber-a, obavlja prijevoz putnika u unutarnjem cestovnom prometu na nezakonit način.

Naime, vozači – partneri Uber-a, koji obavljaju prijevoz koristeći Uber aplikaciju, nemaju licenciju djelatnosti koja bi im dopuštala obavljanje unutarnjeg prijevoza putnika u cestovnom prometu, a što je sukladno članku 14. stavku 1. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu (Narodne novine, broj 82/13) osnovni uvjet za obavljanje predmetne djelatnosti. Iz tog razloga, Inspekcija cestovnog prometa je vozačima – partnerima Uber-a izricala prekršajne kazne za obavljanje prijevoza putnika bez odgovarajuće licencije te upravne mjere isključenja vozila iz prometa i privremene zabrane obavljanja djelatnosti, sukladno Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu i Zakonu o inspekciji cestovnog prometa i cesta (Narodne novine, broj 22/14).

Također, utvrđeno je da Uber aplikaciju na tržište stavlja i njome upravlja matična tvrtka Uber B.V. iz Nizozemske, u čije ime i za čiji račun marketinške aktivnosti na području Republike Hrvatske obavlja tvrtka Uber Croatia d.o.o.

Sukladno svojim ovlastima, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je također pratilo i prati sva zbivanja na prijevoznom tržištu, ne samo u području prijevoza putnika osobnim automobilima, već i u cijelosti, te je u cilju pronalaženja boljih i efikasnijih zakonskih rješenja osnovana Radna skupina za izradu prijedloga izmjena i dopuna Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, u okviru koje djeluju tri podskupine (za prijevoz putnika, za autotaksi prijevoz i za prijevoz tereta).

U radu predmetne Radne skupine i Radne podskupine za autotaksi prijevoz sudjeluju predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca (među ostalim i predstavnik Uber-a) te predstavnici jedinica lokalne samouprave, u kojima su problemi u ovoj djelatnosti najizraženiji. Zajedno sa stručnjacima iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, njihova zadaća je, među ostalim, predložiti nova zakonska rješenja u djelatnosti prijevoza putnika osobnim automobilima u cestovnom prometu, uvažavajući sve relevantne aspekte, odnosno gledišta svih zainteresiranih strana te okolnosti na prijevoznom tržištu.

Radna skupina je započela s radom, zaprimljeni su prijedlozi svih članova, detektirana su područja koja treba urediti i doraditi, te će se pristupiti izradi prijedloga teksta izmjena i dopuna zakonskog propisa u tom smislu. Dakle, u daljnjem postupku slijedi analiza i definiranje konačnog teksta novog zakonskog rješenja, javna rasprava o istom i realizacija zakonodavnog procesa sukladno važećim propisima. Pritom će se poštivati svi za to propisani zakonski rokovi.

Dovršetak cjelokupnog procesa izmjena i dopuna Zakona o prijevozu u cestovnom prometu očekuje se najkasnije do kraja trećeg kvartala 2017. godine.

Istovremeno, inspekcijske službe i dalje poduzimaju sve aktivnosti sukladno zakonskim ovlastima, a s ciljem da se spriječi nezakonit rad partnera – vozača Uber-a u Republici Hrvatskoj, suprotan odredbama sada važećeg Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Eventualno potrebna dodatna obrazloženja u vezi s pitanjem zastupnika dat će Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture”, stoji u odgovoru premijera.

uber
novo.hr
foto: N1/screenshot