Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Ravnateljica HINA-e: Pristajući na strah pomažete zlostavljačima da postignu cilj

Ravnateljica HINA-e: Pristajući na strah pomažete zlostavljačima da postignu cilj

Ravnateljica HINA-e Branka Valentić dala je intervju za portal Novosti, prenosi N1, u kojem se osvrnula na situaciju u novinarstvu, struci, političkim pritiscima i napadima na novinare.

Napadi na novinare ne jenjavaju. I sami ste bili predmet napada od strane hadezeovskih političara. Tko vas je konkretno napao, zbog čega i kako se uopće boriti protiv Glasnovića i sličnih?

Nije me napadao HDZ, nego sam bila predmetom napada anonimnih ‘junaka’, koji smatraju da je poželjno vrijeđati nekoga bez da se pod uvrede potpišu. Međutim, smatram da je bitno veći problem u tome što se od prethodnih izbora, odnosno od izborne pobjede s Tomislavom Karamarkom na čelu, imenovanjem Zlatka Hasanbegovića ministrom kulture i svim posljedicama koje su iz toga proizašle, stvorila atmosfera u kojoj se mnogima učinilo da je zastrašivanje i sijanje mržnje legitimna metoda. Protiv gospodina Glasnovića, koji je izjavio da sam hodajući dokaz da je lustracija u Hrvatskoj nužna, podnijela sam prijedlog DORH-u da istraži ima li elemenata za kaznenu prijavu. Više energije od toga ne namjeravam trošiti na takve ljude. Nemam vremena ni želuca za to. Mislim da je krajnje loše pristati na život prožet osjećajem straha. Priznajem da sam se neko vrijeme bojala, osjećala nelagodno, osvrtala. Ali onda shvatite da je takvo ponašanje besmisleno. Pristajući na strah, zapravo samo pomažete zlostavljačima da postignu svoj cilj.

Na kraju mandata može se spomenuti da ste imali političko zaleđe u SDP-u. Međutim, može li uopće biti obnašanja ravnateljske funkcije u nekoj javnoj ustanovi bez političke podrške?

Ako sam i imala neku sklonost jedne političke opcije, ta je sklonost bila samo inicijalna i nije mi pomogla ni u procesu restrukturiranja ni u procesu ubrzanja razvoja Hine. Dapače, svake godine smo iz proračuna dobivali manje novca, a rezultati su nam bili sve bolji. Vratili smo korisnike koji godinama nisu kupovali Hininu emisiju. Sigurna sam da smo opravdali njihovo povjerenje. Dakle politika nipošto nije bila ključna. Generalno, svakako mislim da je važan što manji utjecaj politike na javni medijski servis i da se hrvatski političari polako tome i uče. Barem se nadam da je tako. A što se tiče vođenja državne ustanove, mislim da je ključ uspjeha veoma jednostavan. Trebate se samo ponašati kao da vodite nešto što je teško stečeno zajedničkim novcem i poštivati ustanovu koju vodite. Odgovornost prema novcu poreznih obveznika nije zafrkancija i svatko tko dođe na takvo mjesto od početka do kraja treba biti svjestan činjenice da mu ono što vodi nije ‘ćaćino’ i da će se nakon svega željeti pogledati u ogledalo. Trebate znati zbrajati i oduzimati i nemati potrebu, kazano ženskim rječnikom, kupovati čizme od dvije tisuće kuna na tri rate jer su vam one od 500 sasvim dovoljne, kazala je Valentić za portal Novosti.

novo.hr

foto: hina.hr