eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / RWE GRUPA zabilježila gubitak i u drugom tromjesečju

RWE GRUPA zabilježila gubitak i u drugom tromjesečju

ERLIN, 11. kolovoza 2016. (novo.hr/H) – Njemački dobavljač energije RWE izvijestio je u četvrtak da je i drugo tromjesečje zaključio s gubitkom u kontekstu teškoća u procesu prilagodbe velikim promjenama na tržištu energije.

Grupa je izvijestila da je u razdoblju od travnja do lipnja poslovala s neto gubitkom od 403 milijuna eura (450 milijuna dolara), tek nešto nižem nego u istom razdoblju prošle godine.

U poslovnom izvješću naglasak su stavili na prvu polovinu godine, kada im se prilagođena neto dobit povećala za 10 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosila je 598 milijuna eura. Prihodi su im iznosili 22,7 milijardi eura.

Dobit prije kamata i poreza pala je ipak u prvih šest ovogodišnjih mjeseci za 7,2 posto, na 1,88 milijardi eura, što u RWE-u tumače “značajnim neočekivanim gubitcima” u trgovinskom poslovanju u drugom tromjesečju.

Kao i većina velikih europskih energetskih kompanija, RWE se bori s niskim veleprodajnim cijenama električne energije i konkurencijom snažno subvencionirane energije iz obnovljivih izvora.

U tekućem tromjesečju tvrtka nije bila prisiljena otpisivati imovinu, što je postala uobičajena praksa s obzirom na smanjenu profitabilnost termoelektrana i plinskih elektrana u proteklim godinama.

RWE-ov konkurent EON izvijestio je u srijedu da je u drugom tromjesečju zabilježio deprecijaciju i rezervacije za plinske elektrane i infrastrukturu u ukupnom iznosu od gotovo četiri milijarde eura, zbog čega su to razdoblje zaključili s velikim gubitkom.

RWE je također odlučio izdvojiti poslovanje s obnovljivim izvorima, mrežama i trgovanjem u zasebnu podružnicu innogy počevši od 1. rujna. Do kraja godine grupa planira uvrstiti 10 posto innogyja u burzovnu kotaciju.

izvor: reuters.com