eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti/tehnologija / Siemens u Bavarskoj gradi postrojenje za proizvodnju zelenog vodika

Siemens u Bavarskoj gradi postrojenje za proizvodnju zelenog vodika

Siemens je u Wunsiedelu na sjeveroistoku Bavarske započeo izgradnju postrojenja za proizvodnju “zelenog vodika” snage 8,75 megavata, prenosi portal renewablesnow.com.

Postrojenje s pogonom na obnovljive izvore trebalo bi početi s radom na ljeto 2022. godine. Trebalo bi proizvoditi do 1350 tona vodika na godinu, što bi moglo rezultirati smanjenjem emisije ugljičnog dioksida do 13500 tona, ako bi se proizvedenim vodik rabio u transportu i industriji.

Siemens Energy će za projekt isporučiti elektrolizator, dok je Siemens Smart Infrastructure glavni izvođač radova za postrojenje. Siemens Financial Services (SFS) i Riessner Gase imaju jednake udjele od 45 posto u projektnoj tvrtki WUN H2 dok je preostalih 10 posto u rukama Stadtwerke Wunsiedela (SWW).

Riječ je o pionirskom projektu koji će pokazati inovativnu tehnologiju u praksi i na kraju dokazati izvedivost industrijske proizvodnje zelenog vodika. Naš koncept je prilagodljiv i lako se prenosi na druga mjesta. Da svaki grad ima svoje vlastito postrojenje za proizvodnju vodika, energetska tranzicija već bi bila mnogo dalje“, rekao je izvršni direktor projekta WUN H2 Philipp Matthes.

Vodik proizveden u energetskom parku Wunsiedel bit će isporučivan za uporabu uglavnom u regijama Gornja Frankonija, Gornji Pfalz, Tiringija i Saska, kao i u zapadnoj Češkoj. Postoji i mogućnost izgradnje javne stanice za punjenje vodikom za kamione i autobuse.

Postrojenje za proizvodnju vodika bit će povezano s pogonom za baterije tvrtke Siemens i susjednim industrijskim poduzećima. Tamo će se iskoristiti otpadna toplina i kisik koji se odvoje tijekom elektrolize. 

Siemens je objavio i da bavarski državni ministri za gospodarstvo i promet podržavaju ispitivanje njegova vlaka na vodikov pogon. Od sredine 2023. godine vlak s dva vagona trebao bi se između ostalih testirati na relaciji Augsburg – Füssen. Planirano je da početno razdoblje ispitivanja u željezničkoj mreži Bayerische Regiobahn (BRB) traje 30 mjeseci.

K.A./H

foto: Siemens

Tagovi: , ,