Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Slavonski poljoprivrednik: Dali su mi pištolj da sam ubijem svoje svinje

Slavonski poljoprivrednik: Dali su mi pištolj da sam ubijem svoje svinje

U subotu su mrtve svinje ležale ispred kuća u Andrijaševcima. Dan nakon mučnih prizora, bijes mještana nije se smirio. Krv na pločnicima i dalje nije očišćena, a odgovori se čekaju, piše Danas.hr.

“Nitko nije došao, ova krv tu stoji. Niti je nama tko nešto rekao. Da nam je netko rekao ‘dajte to operite’, nešto… Ne, to stoji i dan danas. Nitko iz općine se nije oglasio. Nitko iz ministarstva, veterinarstva”, rekao je Marko Majer iz Andrijaševaca.

Ogorčeni uzgajivači ne mire se sa sudbinom svojih životinja. Cijela operacija napravljena je aljkavo pa su veterinarima morali pomagati sami vlasnici. Duško Pavlik prepričao je kako je izgledala sama eutanazija.

“Nitko nije došao, to nije bila nikakva dezinfekcija”

“Ja sam ušao sam, dali su mi pištolj, sam sam pobio svoje svinje. Civilna zaštita, nitko nije došao. Jedan momak mi je pomogao da izvučem svinje van. To nije bila nikakva dezinfekcija, oni jesu tu malo prošli, ali to je sve ništa”, naglasio je Pavlik.

Za smrt svinja od afričke svinjske kuge krivac je država koja je dozvolila da se zaraza proširi, poručuju poljoprivrednici. Traže ostavku ministrice poljoprivrede Vučković. Ako se ona ne povuče, prosvjed bi mogao biti održan već za tjedan dana.

Zašto su svinje satima ležale na cesti i je li sve napravljeno po pravilima struke, novinari RTL-a pokušali su istražiti na više adresa. Zvali su brojne veterinare, inspekciju i stručnjake s fakulteta, no nitko ne želi pred kamere.

Novo.hr

foto: scr.rtl