Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Slovenska udruga poslala vrijednu donaciju za oboljele od celijakije na području stradalom potresom

Slovenska udruga poslala vrijednu donaciju za oboljele od celijakije na području stradalom potresom

Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske je odmah nakon stravičnog potresa u Petrinji i okolici, pokrenula za to područje akciju prikupljanja namirnica bez glutena.

Čini se da su u tome prilično uspješni pošto im pomoć dolazi i iz inozemstva, konkretno iz susjedne Slovenije. Vrijednu donaciju bezglutenskih namirnica/proizvoda doniralo je slovensko društvo Celiac – življenje brez glutena iz Novog Mesta.

“U želji da pomognu osobama oboljelima od celijakije na području stradalom potresom, slovensko društvo Celiac pokrenulo je akciju prikupljanja specijalnih namirnica bez glutena potrebnih za pravilnu prehranu  osoba oboljelih od celijakije koje borave stradalom području. Pozivu su se odazvali brojni članovi društva Celiac te proizvođači i distributeri bezglutenskih namirnica/proizvoda na području Slovenije,” izvijestili su iz Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske.

Dio doniranih proizvoda

Vrijednu donaciju preuzela je u subotu Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske, u prostorijama udruge u Strahonincu.

Udruga je već u prvim danima potrebe pokrenula skupljanje proizvoda bez glutena i slanje paketa osobama u potrebi. Pokrenuta je suradnja sa udrugama oboljelih od celijakije na području Hrvatske, uspostavljena „centralna“ tabela –popis  u koju se unose kontakti osoba u potrebi na stradalom području, individualne potrebe oboljelog, slanje i primitak paketa.  

Predsjednik Društva Celiac iz Novog Mesta Goran Makar i predsjednica Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske

Nadalje će članovi udruge u Strahonincu, po dogovoru s osobom u potrebi, pripremiti pakete i slati ih po dostavnoj službi na njihovu adresu. U bezglutenskoj prehrani  je bitno nutritivno izbalansirati obrok  pa je izuzetno vrijedna donacija slovenskog Društva Celiac.

Uz veliku količinu hrane i sastojaka, stigla su i tri pekača za kruh potrebna za obitelji sa više djece oboljelih od celijakije koji će im olakšati sigurnu pripremu kruha bez glutena. Donaciju su u subotu dopremili predsjednik Društva Celiac iz Novog Mesta Goran Makar i gosp. Matevž Ličen iz Lincera, uzbuđeni i ponosni što mogu pomoći celijakičarima u potrebi.

Osim velike količine proizvoda, društvo Celiac doniralo je i pekače za kruh

Iz Društva Celiac- življenje brez glutena poručuju da neće stati na jednoj donaciji već nastavljaju sa prikupljanjem i dalje. Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske zahvaljuje im od srca u ime svih članova i osoba oboljelih od celijakije  za koje se već pripremaju i šalju paketi.

Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske poručuje svima koji žele donirati hranu bez glutena, da mogu to učiniti dolaskom u Dravska 1, Strahoninec, po dogovoru na kontakt 099/783-3088.

novo.hr

foto: UCSZ