Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Smiljani Srnec 15 godina zatvora za ubojstvo sestre Jasmine

Smiljani Srnec 15 godina zatvora za ubojstvo sestre Jasmine

Smiljana Srnec osuđena je nepravomoćno na 15 godina zatvora. Bila je optužena da je prije 20 godina ubila svoju sestru Jasminu Dominić i njezino tijelo sakrila u zamrzivač u obiteljskoj kući. 

U kaznu je uračunato i vrijeme provedeno u zatvoru. Osim zatvorske kazne, Srnec mora platiti 22.000 kuna sudskih troškova. 

Srnec je proglašena krivom za ubojstvo jer sudsko vijeće smatra da postoje dokazi svjedoka i vještaka koji upućuju na to da je u ljeto 2000. godine ubila sestru Jasminu zadavši joj pet  udaraca tupim predmetom u predjelu glave. Tri sata nakon ubojstva tijelo je sakrila u zamrzivač. Dok je sud izricao presudu Srnec je plakala.

Prošlog četvrtka završne riječi u procesu protiv Smiljane Srnec

Završne riječi u tom sudskom procesu iznijete su prošlog četvrtka. Tužiteljica Irma Bagarić podsjetila je na svjedočenja prema kojima je optužena Smiljana Srnec govorila kako je njena sestra Jasmina živa, javlja se i da je u Francuskoj.

Srnec je dvaput vođena na poligrafsko ispitivanje, ali ni jednom nije ispitana iz zdravstvenih razloga. Bagarić je podsjetila i na iskaz svjedoka prema kojem je Smiljana prilikom jednog puta u Mađarsku imala Jasminine osobne dokumente.

Optužba se u četvrtak osvrnula i na psihijatrijska vještačenja koja su pokazala da Srnec ima niži prag tolerancije te može reagirati impulzivno i agresivno, a uočene su i opsesivne crte ličnosti. Podsjetila je i da se Jasmini gubi svaki trag u ljeto 2000., no Smiljana je tvrdila da je sve do prijave nestanka 2005. godine bila sa sestrom u kontaktu.

Kako je Jasmina mogla otputovati bilo kamo, kako je tvrdila okrivljenica, bez osobnih dokumenata koji su pronađeni u njezinoj kući? Jasmina nije nikamo otputovala. Bila je mrtva, spremljena u zamrzivač, a tu činjenicu je znala samo okrivljena, rekla je tužiteljica.

Iako je nitko nije vidio da usmrćuje sestru, tužiteljica smatra da postoji dovoljno dokaza. Tvrdnja Smiljane Srnec da nije počinila ubojstvo ne znači ništa, naglasila je tužiteljica, te dodala da ne nalazi olakotne okolnosti, već predlaže da se Smiljana proglasi krivom i kazni višegodišnjom zatvorskom kaznom.

Obrana: Nisu pronađeni dokazi tko je ubio Jasminu

Odvjetnik okrivljene Smiljane Srnec Krešimir Golubić rekao je kako se od uhićenja do danas traže dokazi tko je ubio Jasminu, no isti nisu pronađeni. Rekao je i da ostaju dvije velike i vrlo bitne nepoznanice, trag muške osobe na ženskoj čarapi kojom je vezano tijelo, a koji nije identificiran, te sijeda vlas koja se vidi na desnom kažiprstu žrtve, a nije zabilježena na obdukciji.

N.H./hina