Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Španjolska ograničava poskupljenje struje i plina

Španjolska ograničava poskupljenje struje i plina

Španjolska vlada usvojila je u utorak paket kriznih mjera kako bi obuzdala visoke cijene struje i plina, najavljujući ograničenje poskupljenja plina i zarade elektroenergetskih kompanija.

Neprihvatljivo je da elektroenergetske tvrtke profitiraju na povišenim tržišnim cijenama električne energije, izjavio je premijer Pedro Sanchez za državnu televiziju TVE.

Oduzimat ćemo izvanrednu dobit energetskim tvrtkama… i preusmjeriti je potrošačima”, rekao je premijer, dodavši kako će se posebna naknada za struju smanjiti s 5,1 na 0,5 posto.

Madrid očekuje da će ograničenjem zarade proizvođača struje iz obnovljivih izvora na naglom rastu cijena struje građanima u idućih šest mjeseci preusmjeriti oko 2,6 milijardi eura.

Cijene struje rastu u posljednje vrijeme u mnogim zemljama, uključujući Španjolsku, zbog pojačane potražnje za prirodnim plinom i poskupljenja dozvola za emisiju štetnih plinova.

Proteklih su tjedana cijene struje na fizičkom tržištu dosegnule rekordnih 154,16 eura po megavat-satu, prema tržišnom operateru OMIE. 

Vlada paralelno planira do kraja godine na dražbi prodati dozvole za emisiju ugljika u vrijednosti 900 milijuna eura, dodavši da prihod namjerava upotrijebiti za smanjenje računa.

Najavili su i da će ograničiti rast reguliranih cijena plina u trećem tromjesečju na 4,4 posto, u usporedbi s prognoziranih 28 posto.

Ministrica energetike Teresa Ribera rekla je kako će mjera ostati na snazi ​​do kraja ožujka iduće godine, kada bi se cijene plina trebale stabilizirati paralelno smanjenju potrošnje na kraju zime.

Kako bi se zaštitili ranjivi potrošači, Ribera je najavila i da će zabrana blokade priključaka potrošačima koji nisu platili račune biti produljena sa sadašnja četiri na 10 mjeseci.

Vlada je ujedno najavila da će snižena stopa PDV-a i obustava naplate 7-postotnog nameta na proizvodnju struje ostati na snazi do siječnja iduće godine, dulje no što su bili planirali.

Mjere će smanjiti državne prihode u ovoj godini za oko 1,4 milijarde eura, procjenjuje Madrid, a prosječni mjesečni računi građana trebali bi do kraja godine biti manji za 22 posto.

Z.M./H

foto: arh.nh

Tagovi: , ,