eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / Što su peleti i isplati li se grijati na njih?

Što su peleti i isplati li se grijati na njih?

/Promo/ U posljednje vrijeme sve više ljudi odlučuje se za korištenje drva kao najjeftinijeg energenta za grijanje. Ipak, glavna mana drva je što njegova priprema za skladištenje i loženje iziskuje mnogo fizičkog napora. Stalno cijepanje, spremanje ogrjeva i održavanje vatre može postati gnjavaža. No, postoji međutim i alternativa koja je ne samo praktična, već i ekonomična i ekološki prihvatljiva, a to je grijanje na pelete.

Peći na pelete su sofisticirani uređaji koji pružaju ekološki prihvatljivu i jeftinu alternativu za grijanje Vašeg doma. Grijanje na pelete daje Vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Upravljačka ploča omogućuje Vam jednostavno rukovanje i podešavanje svih potrebnih parametara.

Drveni peleti u vrlo kratkom razdoblju postali su najbrže rastući sektor biomase. Trenutna potrošnja peleta samo u Europi iznosi oko 25 milijuna tona godišnje, a do 2020. godine očekuje se trostruko veća potrošnja.

Što su zapravo peleti?

Peleti su prešani drvni ostaci (piljevina, sječka isl.) dobiveni mehaničkim prešanjem u posebnim strojevima bez dodavanja ikakvih kemijskih sredstava. Proizvode se od hrasta, bukve, jasena, graba, topole, lipe i dr. Kao vezivno sredstvo služi lignin koji se kao sastojak nalazi u drvu. Maksimalni dozvoljeni postotak dodatnih vezivnih sastojaka u peletima je 2 %, koji uglavnom pojednostavljuju prešanje te kasnije održavaju čvrstoću peleta. U tu svrhu najviše se koriste raženo ili kukuruzno brašno. Ipak, treba naglasiti da takvi dodatni sastojci uglavnom negativno utječu na kvalitetu peleta.

Drveni peleti imaju prednost kao ekološki proizvod bez osjećaja nedostatka komfora nasuprot uljnom ili plinskom grijanju. Samo se pepeo mora povremeno čistiti.

Prednost peleta je svakako i činjenica da imaju visoki sadržaj energije, jednostavni su za transport, mogu se jednostavno skladištiti, imaju niske emisije štetnih spojeva, a osim toga grijanjem na pelete u svoj dom uvodite čistiju, bogatiju i zdraviju mikroklimu za Vaše ukućane i za Vas. 

Drveni peleti imaju vrlo stabilnu cijenu dok su cijene ostalih energenata vrlo nepredvidive i rastu iz godine u godinu.

Danas je trošak grijanja na pelete jedino veći od grijanja na drvene cjepanice, a od grijanja svim ostalim energentima je manji. Kako je cijena fosilnih goriva podložna velikim promjenama na svjetskom tržištu, realno je u skoroj budućnosti za očekivati i veću uštedu grijanja na pelete u odnosu na grijanje ostalim energentima.

Ovisno o Vašim potrebama i željama, prelaskom na pelete možete uštedjeti i do 70% u odnosu na ostale energente za grijanje.

Kako prepoznati kvalitetu peleta?

1)   na pakiranju mora biti istaknut certifikat -> EN 14961-2, Ö-Nörm M7135, DIN 51731 ili ENplus-A1
2)   peleti moraju biti cilindrični sa konstantnim promjerom i sjajnom površinom
3)   promjer 5 do 6 mm, duljina 10 do 25 mm
4)   u pakiranju ne smije biti previše piljevine
5)   peleti se moraju lomiti, a ne pucati
6)   motanjem peleta po prstima ne bi trebalo biti prašine
7)   pakiranje mora biti hermetički zatvoreno (zbog eventualnog prodora vlage)
8)   stavite jednu šaku peleta u posudicu s vodom. Ako su peleti kvalitetni past će na dno, u suprotnom će ostati na površini vode!

Peći na pelete kao i velik izbor modernih i kvalitetnih štednjaka i kamina možete pronaći na www.senko.hr , a tvrtku Senko možete kontaktirati i putem telefona +385 (0)40 337 344.