Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Stručnjaci predviđaju što će biti s kamatama ove godine

Stručnjaci predviđaju što će biti s kamatama ove godine

Burne reakcije i rasprave izazvala i nedavna izjava guvernera Borisa Vujčića o mogućem rastu euribora, referentne kamate za kredite u eurima, u nekoj perspektivi. No, koliko je taj rast realan i u kojem razdoblju? I što dužnici mogu napraviti da im euro nikad ne postane novi “švicarac”?

Za početak, još neko vrijeme mogu ostati mirni. U 2017. nitko od financijskih autoriteta ne prognozira nikakav rast kamata. ECB nema namjeru do kraja 2017. podizati referentnu kamatnu stopu te bi euribor trebao ostati stabilan, a kamatu višu od 1% investitori ne očekuju prije 2020., dok će nacionalna referentna kamata (NRS), koja je ključna za kunske kredite, nastaviti padati, posebno nastavi li HNB utjecati na kunsku likvidnost.

Iz Hrvatske udruge banaka izjavljuju da će kamate u 2017. biti u padu jer još ima prostora za snižavanje troškova izvora iz domaćih depozita, piše Večernji list.

Hrvoje Stojić, direktor Ekonomskih istraživanja Addiko banke, također naglašava da kratkoročno nema pritisaka na rast kamata u eurozoni i kretanje euribora stavlja u kontekst povećanja kreditnog rejtinga koji bi mogao uslijediti u slučaju pokretanja strukturnih reformi i pada javnog duga. Alen Kovač, direktor ureda za ekonomska istraživanja u Erste banci, jednako očekuje u 2017. godini i za kredite i za depozite.

Kamate bi još mogle padati

Analitičari RBA podsjećaju da su se FED i ECB još lani razišli u strategijama. U Hrvatskoj ne očekuju ni jače inflatorne pritiske pa bi višak novca trebao osigurati njegovu nižu cijenu i snižavanje kamata na depozite.

Dodatno snižavanje kamata moglo bi doći zbog jačanja konkurencije – otvaranja tržišta kreditorima licenciranima u EU, kao i zbog konsolidacije kreditora koji su prolazili previranja u vlasničkim odnosima, smatraju analitičari RBA

Zanimljivo je da bankari kao potencijalni rizik koji bi mogao nepovoljno utjecati na visinu kamata spominju odluke zakonodavne i sudske vlasti. Nije teško zaključiti da misle na novu presudu Vrhovnog suda koja bi eventualno mogla ići na njihovu štetu i dovesti do gubitaka. No, takve su se prijetnje čule i kad je provođena konverzija, a kamate su nakon toga padale.

novo.hr

foto: hina

Tagovi: ,