Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / SVJETSKA TRŽIŠTA: Dow Jones prekinuo najdulji trend uspona od 1987.

SVJETSKA TRŽIŠTA: Dow Jones prekinuo najdulji trend uspona od 1987.

Na Wall Streetu su u četvrtak najvažniji indeksi pali nakon vijesti da će japanska središnja banka dopustiti rast dugoročnih kamatnih stopa, pri čemu je Dow Jones prekinuo 13-dnevni uspon, što je bilo njegovo najdulje razdoblje rasta još od 1987. godine.

Dow Jones spustio su u četvrtak 237,4 boda ili 0,67 posto, na 35.282 boda, S&P 500 oslabio je 0,64 posto, na 4.537 bodova, a Nasdaq indeks 0,55 posto, na 14.050 bodova. 

Japanski dnevni list Nikkei izvijestio je da će Bank of Japan (BOJ) u petak zadržati svoju ultrapopustljivu monetarnu politiku, tj. ograničenje prinosa na državne obveznice na 0,5 posto, no da razmatra dopuštanje rasta dugoročnih kamatnih stopa iznad te razine. I Reuters je potvrdio da u japanskoj središnjoj banci možda poduzmu neke manje promjene kako bi produljili svoju politiku kontrole krivulje prinosa.

Po riječima investicijskog stratega u Simplify Asset Managementu Michaela Greena, upravo ti medijski napisi u četvrtak su bili glavni pokrač kretanja na Wall Streetu. Naime, izgledi za višim kamatnim stopama u Japanu podigli su prinose na američke državne obveznice iznad 4 posto, što je zauzvrat smanjilo privlačnost dionica kao ulaganja.

“Izvješće Nikkeia zaista je došlo kao iz vedra neba. Mislim da će tržišni sudionici pažljivo razmatrati koji su razlozi iza toga. Vjerojatno je riječ o poboljšanju funkcioniranja tržišta obveznica kao i za vrijeme prijašnjeg poteza japanske središnje banke u prosincu”, izjavila je Carol Kong iz Commonwealth Bank of Australia.

 U prosincu je BOJ iznenadio tržišta kad je proširio raspon u kojem se prinosi mogu kretati, dopustivši da prinos na 10-godišnje državne obveznice poraste do 0,5 posto.

Potez BOJ-a koji najavljuje Nikkei bio bi ‘točka na i’ u tjednu kada su i Fed i ECB podigli kamatne stope, pri čemu Fed već 11. put zaredom, a ECB po 9. put, što se također smatra nepovoljnim za ulaganja u tržište dionica, budući da povećava trošak zaduživanja kompanija, usporava potrošnju, a povećava i atraktivnost ostalih klasa imovine u odnosu na dionice.

Na europskim burzama cijene dionica u četvrtak su porasle, nakon što je ECB podignuo ključnu kamatnu stopu za četvrtinu postotnog boda, na 3,75 posto, ali je predsjednica banke Christine Lagarde signalizirala je da bi banka mogla u rujnu pauzirati s daljnjim dizanjem kamatnih stopa. Londonski Ftse indeks porastao je 0,21 posto, na 7.692 boda, frankfurtski DAX za 1,7 posto, na 16.406 bodova, a pariški CAC za 2,05 posto, na 7.465 bodova.

D.B./H

foto: epa