Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Tragedija u Šibeniku i Vodicama zbog sudskog ročišta: Stečajna upraviteljica jeftino procijenila pokretnine ubojice

Tragedija u Šibeniku i Vodicama zbog sudskog ročišta: Stečajna upraviteljica jeftino procijenila pokretnine ubojice

Je li sudsko ročište prije tri dana bilo okidač za sumanuti čin šibenskog poduzetnika Branka Kolopera, koji je u nedjelju počinio četverostruko ubojstvo, u Šibeniku i Vodicama, a potom je presudio sam sebi, piše Šibenski portal.

Naime, 27. siječnja na Trgovačkom sudu u Zadru održano je ročište u dugotrajnom stečajnom postupku, koji se vodio nakon propasti tvrtke Matkol, a čiji je vlasnik bio Branko Koloper.

Tvrtka Matkol je prije tri godine zbog neprekidne blokade završila u stečaju. Potraživanja vjerovnika iznosila su preko četiri milijuna kuna.

Na ročištu prije tri dana, bila je i danas ubijena Radojka Danek. Trebalo se odlučiti o uvjetima unovčenja imovine tvrtke Matkol.

Za pokretnine 40 tisuća kuna, Koloper bio protiv

Stečajna upraviteljica Danek je predložila da se donese odluka o ponudi za pokretnine, koje se nalaze u hali koja je prodana. Iznijela je da to vrijedi 40 tisuća kuna.

Kako stoji u zapisniku, Branko Koloper nije se složio s prijedlogom, odnosno ponudom, koju je iznijela stečajna upraviteljica, smatrajući da je ponuda preniska.

Rekao je, da je riječ o vrijednim pokretninama, koje bi mogle postići vrijednost između pola milijuna i milijun kuna. Predložio da se svaki pojedini predmet procijeni i proda prikupljanjem ponuda, bilo zbirno, bilo pojedinačno.

Danek je odgovorila, da je riječ o raznovrsnim pokretninama što iziskuje i niz procjenitelja iz raznih područja. Rekla je, da je u svrhu procjene svih pokretnina, dobila ponudu koja bi koštala oko 20 tisuća kuna, što joj se učinilo visokim troškom postupka. Zato procjena pokretnina nije izvršena.

Navela je i da je situacija složena, jer je hala u kojoj se pokretnine nalaze prodana, pa bi bilo potrebno čim prije prodati i pokretnine u njoj.

Koloper je zatim, stoji u zapisniku, rekao da bi se zbirno mogla prodati računala i uredska oprema koji vrijede 30 tisuća kuna.

Suglasna i punomoćnica stečajne banke

Ročištu je prisustvovala i punomoćnica OTP banke. Složila se s prijedlogom Kolopera te predložila, da se prijedlog prihvati i da se procjene pokretnine koje služe proizvodnji pekarskih proizvoda.

Za prijedlog su glasali svi prisutni te je sud utvrdio da je donijeta odluka o unovčenju pokretnina stečajnog dužnika prema prijedlogu punomoćnice stečajne banke.

Koloper je dodao da, prema njegovom mišljenju, Ministarstvo financija koje ima razlučno pravo na pet nekretnina, koje bi se trebale prodavati, ima neznatnu tražbinu prema stečajnom dužniku s obzirom na to, da se namirivalo prodajom deset vozila koja su sva unovčena.

Zato je predložio, da se prije donošenja zaključka o prodaji utvrdi je li Republika Hrvatska podmirena, a nakon čega će se i odlučiti o načinu unovčenja.

Je li se još što događalo na ročištu, je li bio spominjan i danas također ubijeni Tedi Slamić, čijoj je tvrtki Matkol navodno dugovao, nije poznato.

Sve se to događalo 27. siječnja od 9.45 sati do 10.26 sati na Trgovačkom sudu u Zadru i prethodilo je današnjoj tragediji u Vodicama i šibenskim Ražinama, u kojoj je ubijeno četvero ljudi povezanih ovim stečajnim postupkom, prenosi Nacional.

novo.hr

foto: hina