Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Trump korak do službene pobjede, nedostaju mu još 4 elektorska glasa

Trump korak do službene pobjede, nedostaju mu još 4 elektorska glasa

Stižu rezultati glasovanja na američkim predsjedničkim izborima u kojima su glavni kandidati predstavnica demokrata Hillary Clinton i repulikanac Donald Trump, prenosi hrt. Prema projekcijama američkih medija Clinton dobiva 218 elektorskih glasova, a Trump 244, prenose američki mediji. Za ulazak u Bijelu kuću potrebno je 270 od ukupno 538 elektorskih glasova.

Trump je više glasova osvojio u Floridi, Iowi, Idahu, Montani, Sjevernoj Dakoti, Južnoj Dakoti, Ohiju, Wyomingu, Nebraski, Missouriju, Alabami, Sjevernoj Karolini, Južnoj Karolini, Indijani, Kansasu, Arkansasu, Kentuckyju, Zapadnoj Virdžiniji, Tennesseeju, Louisiani, Oklahomi, Mississippiju, Teksasu i Aljasci.

Clinton je pobijedila u Kaliforniji, Washingtonu, Vermontu, Illinoisu, New Yorku, Massachusettsu, Rhode Islandu, Oregonu, New Jerseyju, Connecticutu, Coloradu, Virdžiniji, Marylandu, Delawareu, Distriktu Columbia, New Meksiku i na Havajima.

Trumpu i projekcije u Wisconsinu, Michiganu i Arizoni daju malu prednost. Wisconsin nosi 10 elektorskih glasova, Michigan 16, a Arizona 11 te bi, osvoji li samo prve dvije države, Donald Trump imao dovoljno glasova za ulazak u Bijelu kuću. Ipak, rezultati još nisu konačni, a tijesno je i u Pennsylvaniji koja nosi 20 elektorskih glasova te u New Hampshireu koji nosi 4.

Oboje kandidata imaju pobjede u državama u kojima se to i očekivalo. U Floridi je utrka dvoje kandidata dugo bila neizvjesna. Trump je u ondje osvojio prednost  iako ona baš i nije uobičajena za republikanskog kandidata. Kako rastu izgledi Donalda Trumpa za pobjedu, tako stižu vijesti o padovima vrijednosti na azijskim, američkim i meksičkim burzama.

novo.hr