auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti/tehnologija / Uber prvo tromjesečje završio s gubitkom od 2,9 milijardi dolara

Uber prvo tromjesečje završio s gubitkom od 2,9 milijardi dolara

Digitalna platforma za usluge prijevoza Uber poslovala je u prvom tromjesečju s neto gubitkom od 2,9 milijardi dolara ali i znatno većim prihodima zahvaljujući poslovanju s dostavom hrane.

Gubitak je najveći u tri tromjesečja a uključuje otpis prije poreza nekih ulaganja u manjinske vlasničke udjele u iznosu 2,1 milijardu dolara.

Prihodi su pak poskočili 14 posto, na 3,5 milijardi dolara.

Pritom su rezervacije vožnji pale pet posto, zbog mjera obuzdavanja koronavirusa, ali su rezervacije dostave hrane Uber Eats poskočile više od 50 posto na godišnjoj razini.

“Naše poslovanje s prijevozom teško je pogođeno aktualnom pandemijom pa smo poduzeli hitne mjere kako bismo sačuvali snagu naše bilance, usmjeravajući dodatna sredstva u Uber Eats i pripremajući se sve scenarije oporavka”, kazao je izvršni direktor Dara Khosrowshahi.

Uz rast dostave hrane, ohrabruju nas i prve naznake otvaranja tržišta”, dodao je Khosrowshahi u priopćenju objavljenom u četvrtak.

Kompanija očekuje da će se oporavak rezervacija vožnji razlikovati od grada do grada odnosno od države do države, naveo je,

Poslovno izvješće objavljeno je dan nakon što su iz kompanije izvijestili da planiraju otpustiti 3700 stalno zaposlenih radnika u kadrovskom i odjelu korisničke podrške, oko 14 posto ukupno zaposlenih, zbog utjecaja pandemije koronavirusa.

Kao i mnoge druge tvrtke, Uber je u travnju povukao godišnje smjernice, navodeći kao razlog neizvjesnost povezanu s koronavirusom.

P.T./hina

foto: Uber

Tagovi: