Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Ugostitelji poručuju da ih represivne mjere neće zaustaviti u borbi za egzistenciju

Ugostitelji poručuju da ih represivne mjere neće zaustaviti u borbi za egzistenciju

Koordinacija ugostitelja Hrvatske poručila je u ponedjeljak kako ih represivne mjere, kao što su povećanje PDV-a za ugostiteljstvo i zatvaranje 20-ak ugostiteljskih objekata zbog nepoštivanja zakona o pušenju, neće zaustaviti u borbi za njihova prava i egzistenciju.

Podizanje PDV-a za ugostiteljske usluge s 13 na 25 posto te zatvaranje ugostiteljskih objekata u kojima su, unatoč zabrani, konzumirani duhanski proizvodi pokazuju kako se radi o represiji, odnosno pokušaju ušutkavanja ugostiteljske struke koja se bori za čistu egzistenciju, upozorava se u priopćenju koordinacije.

Sanitarna inspekcija je tijekom petka i subote zatvorila 20-ak restorana u kojima su zatekli osobe koje puše ili opuške u pepeljarama.

“Postavlja se pitanje kako je moguće da objekti budu kažnjeni najtežom mjerom, zatvaranjem na osam dana, iako je kod svih lokala riječ o prvom ustanovljenom prekršaju vezano uz uporabu duhanskih proizvoda u objektima”, ističe koordinacija ugostitelja, napominjući kako je dosadašnja praksa za takav prvi prekršaj bila novčana kazna, odnosno upozorenje.

“Čini se razvidnim da su, na tragu događanja i aktivnosti ugostiteljske zajednice u povodu provedbe porezne reforme, tj. dovođenjem u poziciju egzistencijalne ugroženosti struke, ove mjere jasna poruka ugostiteljima preko represivnog aparata s ciljem da se ušutka ugostiteljska struka koja se bori za svoja prava i golu egzistenciju”, smatraju ugostitelji.

Poručuju kako, unatoč tim mjerama, ugostiteljska struka temeljem raznih nameta već godinama izdašno puni državni proračun.

Hrvatski ugostitelji prema World Economic Forumu već se sada nalaze na 139. mjestu od ukupno 141. zemlje po poreznom i parafiskalnom opterećenju, a nakon provedbe porezne reforme, biti će uvjerljivo na posljednjem mjestu, ističe se u priopćenju koje je uputio glasnogovornik koordinacije ugostitelja Kristijana Gržetića.

U priopćenju se iznose i primjeri konkurentskih zemalja koje PDV na ugostiteljske usluge drže ispod 13 posto te je on u Italiji 10 posto, Malti 7 posto, Španjolskoj 10 posto, Turskoj 8 posto, Austriji 10 posto, Sloveniji 9 posto i sl.

“Potrebno je naglasiti da je direktiva EU jasno istaknula kako je u interesu država članica da se one ekonomske aktivnosti koje građani mogu samostalno obnašati bez angažmana stručnjaka trebaju manje oporezivati. Cilj je naime da se stanovništvo stimulira na prepuštanje takvih aktivnosti profesionalcima sa svrhom povećanja zaposlenosti i povećanja ekonomske aktivnosti. Ovo je još jedan dokaz kako je povećanje PDV-a u ugostiteljstvu u potpunosti suprotno direktivi EU”, naglašava se u priopćenju.

U koordinaciji ugostitelja smatraju, naime, da država najavljenim dizanjem PDV-a na ugostiteljske usluge s 13 na 25 posto želi kratkoročno napuniti proračun ne uzimajući u obzir dugoročne posljedice poput smanjenja zaposlenosti, uz očekivani gubitak čak 10.000 radnih mjesta.

Naime, temeljem provođenja Strategije turizma izglasane 2013. do danas je u branši, zahvaljujući smanjenoj stopi PDV-a u ugostiteljstvu, zabilježeno 10.171 novozaposlena osoba, dok je broj trgovačkih društava povećan za 2046.

“Uz to, zasigurno će doći i do velikog smanjenja ulaganja u ugostiteljstvu, i to rušeći pozitivan trend u kojem je samo u tekućoj 2016. zabilježen rast ulaganja od 36 posto (oko milijardu kuna) – jer su ulagači temeljem Strategije, koja određuje da će PDV na turizam i ugostiteljstvo do 2020. pasti na 10 posto, započeli ozbiljan ulagački ciklus koji će sada biti prekinut”, zaključuje se u priopćenju.

novo.hr/H

foto: hina