Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Ukupni depoziti krajem studenog dosegnuli 265 milijardi kuna

Ukupni depoziti krajem studenog dosegnuli 265 milijardi kuna

Ukupni su depoziti, prema najnovijim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), krajem studenog prošle godine iznosili 265 milijardi kuna, što je za 0,4 posto ili 1,1 milijardu kuna više nego mjesec dana prije, dok su na godišnjoj razini porasli za 2,6 posto, navodi se u analizi Raiffeisebank Austria (RBA).

U studenome su, u odnosnu na isti mjesec prethodne godine, ukupni depoziti, koje čine depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti, bili veći za 6,7 milijardi kuna ili 2,6 posto.

Analitičari RBA ističu kako su mjesečnom rastu ukupnih depozita za 604 milijuna kuna ili 0,3 posto, osim rasta depozitnog novca, pridonijeli kunski i valutni štedni i oročeni depoziti.

Kunski depoziti, štedni i oročeni, su tako krajem studenog dosegnuli 35,8 milijardi kuna, zabilježivši mjesečni i godišnji rast od 1, odnosno 0,7 posto, dok su valutni štedni i oročeni depoziti istodobno iznosili 172,1 milijardu kuna uz blagi mjesečni rast za 267 milijuna kuna ili 0,2 posto.

Na godišnjoj je razini padu ukupnih depozita na 207,9 milijarde kuna ili 0,4 posto doprinio pad valutnih štednih i oročenih depozita za 1,1 milijardu kuna ili 0,6 posto, navode analitičari RBA.

Obzirom da devizni depoziti čine preko 82 posto ukupnih štednih i oročenih depozita, jačanje kune u odnosu na euro, odnosno pad prosječnog tečaja eura prema kuni u studenom za 1,1 posto na godišnjoj razini ublažio je godišnji rast ukupnih depozita iskazanih u kunama, kažu u RBA.

Promatrano prema sektorima, štedni i oročeni depoziti stanovništva, koji čine gotovo 80 posto ukupnih depozita, krajem studenoga su iznosili 165,7 milijardi kuna, što je 659,7 milijuna više nego mjesec dana prije.

D.B./hina

foto: hina