Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Veliki požar u slovenskoj tvornici opasnog kemijskog otpada

Veliki požar u slovenskoj tvornici opasnog kemijskog otpada

U požaru u tvornici za zbrinjavanje i preradu opasnog kemijskog otpada Kemis u Vrhniki u Sloveniji nastala je velika materijalna šteta, no prema prvim procjenama, nema većeg onečišćenja prirode i okoliša. Onečišćenje je utvrđeno u obližnjem potoku, ali trebati pričekati nalaz posebne državne ekipe.

Požar koji je buknuo oko 20 sati u ponedjeljak potrajao je do ranih jutarnjih sati, gasilo ga je više od tristo vatrogasaca i pripadnika civilne zaštite, no nitko, prema prvim podacima, nije ozlijeđen iako je situacija bila opasna. U tvornici se nalazila velika količina zapaljivih tvari, a zbog visokih temperatura dolazilo je do povremenih eksplozija, piše hrt.hr.

Uzrok požara i točna šteta još se utvrđuju, rekao je zapovjednik Civilne zaštite Vrhnike Viktor Razdrh. Direktor Kemisa Emil Nanut rekao je da je s požarom toj tvrtki i objektu starom sedam godina nanesena golema materijalna šteta koja se broji u milijunima eura.

Kemis se bavio zbrinjavanjem i preradom opasnog otpada, kao što su otpadna ulja, lakovi, boje, lijekovi i slični materijali, ali su vatrogasci uspjeli spasiti od požara posebno skladište s 40.000 litara opasnih tekućih kemikalija zbog kojih su razmjeri incidenta mogli biti mnogo veći.

novo.hr

foto: abc.com