Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/zdravlje i ljepota / Zbog manjka krvi varaždinska Opća bolnica poziva darivatelje

Zbog manjka krvi varaždinska Opća bolnica poziva darivatelje

Varažinska Opća bolnica pozvala je u utorak darivatelje da dođu dati krv.

“Manjak je gotovo svih krvnih grupa u varaždinskoj Općoj bolnici čiji je Odjel za transfuzijsku medicinu i subregionalni centar u proizvodnji krvnih pripravaka”, navodi se u današnjem priopćenju bolnice.

Voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Gordana Jakli objasnila je da je manjak prvenstveno negativnih krvnih grupa, A-, B-, 0- i AB-, ali nedostaje i A+, B+ i AB+, dok uvijek dobro dođe i 0+ krvna grupa. Istaknula je kako se smanjio broj darivatelja krvi. Prije koronavirusa imali su četrdesetak darivatelja dnevno, a sada se taj broj smanjio na 10 do 15.

U bolnici navode kako se dobrovoljna darivanja krvi u varaždinskoj Općoj bolnici Varaždin i u akcijama na terenu na području Varaždinske županije provode uz strogo poštivanje najviših higijenskih standarda prema preporukama Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i transfuzijsku medicinu.

Darivanje krvi u bolnici odvija se svaki radni dan osim utorka kada izlaze na akcije dobrovoljnog darivanja krvi izvan bolnice. Krv se može darivati u ponedjeljak i petak od 7:30 do 11 sati, a u srijedu i četvrtak od 7:30 do 13 sati.

N.H.

foto: OBV