Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / ZSE: Crobexi pali četvrti tjedan zaredom, promet mršav

ZSE: Crobexi pali četvrti tjedan zaredom, promet mršav

ZAGREB, 26. lipnja 2016. (novo.hr/hina) – Na Zagrebačkoj su burzi i prošloga tjedna Crobexi pali, već četvrti tjedan zaredom, i zaronili na najniže razine u tri mjeseca, što je posljedica neizvjesne političke situacije u zemlji i oštrog pada svjetskih burzi zbog ‘Brexita’.

Crobex indeks prošloga je tjedna pao 1,52 posto, na 1.653 boda, dok je Crobex10 skliznuo 1,44 posto, na 966 bodova. Oba indeksa našla su se na najnižim razinama od kraja ožujka.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 29 milijuna kuna, što je pet milijuna manje nego tjedan dana prije.

“Protekloga tjedna prometi su bili skromni, kao i u cijelom dosadašnjem dijelu mjeseca. Od početka lipnja prosječan dnevni promet iznosio je oko 5,6 milijuna kuna, što je 43 posto manje nego lani u istom razdoblju. Niska likvidnost nije neuobičajena za ljetne mjesece, no ove su godine prometi doista niski”, kaže Tajana Štriga, mlađa analitičarka u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Najveći promet, 6,2 milijuna kuna, prošloga je tjedna ostvaren dionicom Valamar Riviere, koja je poskupila 0,46 posto, na 24,11 kuna.

S prometom od 3,5 milijuna kuna slijedila je dionica HT-a, kojoj je cijena pala 1,7 posto, na 138,86 kuna.

Promet dionicom Leda iznosio je, pak, 1,6 milijuna kuna, pri čemu je pojeftinila više od 4 posto, na 9.400 kuna.

Promet veći od milijun kuna ostvaren je još samo povlaštenom dionicom Adrisa, pri čemu joj je cijena ostala nepromijenjena, na 385 kuna.

Među prošlotjednim vijestima ističe se ponuda slovačkog Prime Tourist Resortsa za preuzimanje preostalih dionica Sunčanog Hvara koje još nisu u njegovom vlasništvu, po cijeni od 21,37 kuna po dionici.

Prime Tourist Resorts raspolaže s 12,03 milijuna redovnih dionica, koje čine 61,95 postotni udio u temeljnom kapitalu Sunčanog Hvara. Sljedeći najveći dioničar hvarske hotelske kuće je država, koja je sredinom ovog mjeseca svoj 29,94 postotni udio ponudila na javnoj dražbi po cijeni od 28 kuna po dionici, no nije bilo iskazanih ponuda za kupnju.

Dionici Sunčanog Hvara prošloga je tjedna cijena pala za 7,8 posto, na 22,11 kuna, uz promet od samo 75 tisuća kuna.

Veći dio prošloga tjedna Crobexi su stagnirali, no u petak su pali oko 1,5 posto, što je posljedica oštrog pada cijena dionica na svjetskim burzama nakon odluke Britanaca na referendumu o izlasku iz Europske unije.

“Osim ‘Brexitu’, koji ja na tržištu izazvao averziju ulagača prema riziku, pad Crobexa prošloga tjedna može se pripisati i političkoj neizvjesnosti u zemlji nakon pada Vlade i raspuštanja Sabora”, kaže Tajana Štriga.

Premda je u petak ‘Brexit’ izazvao pad Crobexa, analitičari ne očekuju neki veći utjecaj izlaska Britanije iz Unije na hrvatsko gospodarstvo.

“‘Brexit’ ne bi trebao imati neke dugoročnije posljedice po hrvatsko gospodarstvo zbog male trgovinske povezanosti. Lani se, primjerice, samo 1,8 posto ukupnog izvoza Hrvatske odnosilo na Britaniju”, kaže Tajana Štriga.

Unatoč tome, teško je za očekivati značajniji oporavak Crobexa u idućim danima.

“Dugoročniji izgledi za Crobex su neutralni. S jedne strane, Hrvatska bilježi solidan rast turizma u dosadašnjem dijelu godine, ima solidan rast gospodarstva i pozitivnu tehničku sliku. No, s druge strane, imamo političku neizvjesnost, nedovoljno poticajno poslovno okruženje i usporavanje rasta gospodarstava glavnih trgovinskih partnera”, zaključuje Tajana Štriga.