Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Od 1. lipnja Hrvati mogu raditi u Švicarskoj

Od 1. lipnja Hrvati mogu raditi u Švicarskoj

Od 1. lipnja Hrvati mogu raditi u Švicarskoj

Od 1. lipnja Hrvati mogu raditi u Švicarskoj

Švicarska je postigla dogovor s Europskom unijom prema kojem će i hrvatski građani moći slobodno raditi u toj državi.

Tako je napokon riješen spor do kojeg je došlo nakon što je Švicarska objavila da će za građane Hrvatske vrijediti restrikcije za rad u toj zemlji, bez obzira na članstvo u Uniji.

Švicarska je vlada popustila i objavila da će hrvatske građane ipak tretirati kao i sve ostale građane EU-a, a pravila vrijede od 1. lipnja, javlja HRT.

Profesor Davor Pavuna koji već dugi niz godina živi u Švicarskoj vjeruje kako u ovom trenutku u Švicarsku neće pohrliti veći broj Hrvata, budući da je na vratima turistička sezona.

“Ne zaboravimo da se u Hrvatskoj puno manje radi. U Švicarskoj je glavna mantra zemlje red, rad i disciplina – radi se 44 sati tjedno i sve je jako regulirano. To je zemlja koja našem mediteranskom temperamentu, a i ostacima boljševizma nije ugodna jer je vrlo tvrda. Tko  se uspije uklopiti u sustav, njemu je ugodno. Od 100.000 Hrvata koji su u Švicarskoj, vrlo su prosperitetni. Naši stvarno imaju mjesta od pomoćnika na žičarama ili u turizmu do sveučilišnih profesora gdje imamo najjaču inozemnu akademsku zajednicu”, prepričava Pavuna.

Izvor: Index.hr