Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Jedan od eksponiranijih poduzetnika, Saša Cvetojević, kreće putovanje s “Teslom”, od jednog do drugog kraja Europe

Jedan od eksponiranijih poduzetnika, Saša Cvetojević, kreće putovanje s “Teslom”, od jednog do drugog kraja Europe

Elon Musk iz Tesla Motorsa jednom je prilikom rekao: “Ako je nešto dovoljno važno, morate pokušati, čak i ako je najvjerojatnije da će ideja propasti.” No, isti je Musk dobro predvidio rastuću proizvodnju električnih automobila, koja se polako, ali sigurno, slijeva i u Europu.

Kako s jednim takvim automobilom “na struju” prijeći 10 tisuća kilometara saznat će i poduzetnik Saša Cvetojević, koji s ‘Teslom’ ide na turneju od Istanbula do Nordkappa. Zašto se odlučio na taj put te koji su mu ciljevi, otkrio je za N1 u emisiji “Novi dan”.

“Ljudi puno puta pogrešno razmišljaju na način da su automobili pogonjeni “običnim” motorom, i pokazivač koji govori ‘koliko još goriva imamo’ najsigurniji, no zapravo kod električnih automobila imamo sve podatke koji nam trebaju”, objasnio je Cvjetojević.

“Morate se baš potruditi i biti vrlo neodogovorni da ostanete bez struje nasred ceste”, uvjerava Cvetojević, koji priznaje da će u nekim zemljama to biti veći izazov, jer mnoge zemlje istočne Europe još nemaju sustav punionica.

tesla putovanje

“Cilj je proći Europu od njezine najjugoistočnije do sjeverne točke. No, električni automobil može proći i zemljama u kojima nema infrastrukture”, napomenuo je.

Automobil možete puniti i na običnoj utičnici koju imate u sobi

“Naravno da je moguće napuniti ga bez punionice. Možete ga puniti na svakoj utičnici, a razlika je samo u vremenu. “Super punjaču” treba oko 15 ili 20 minuta, a na običnoj utičnici vam treba dobru noć i još malo više. Međumogućnosti su jača kućna utičnica, ona ga primjerice napuni se 5 sati, znači jedno popodne”, objasnio je Cvetojević.

Hrvatska je, smatra, kao i mnoge druge zemlje napravila grešku sa sustavom punjača koji se ponašaju kao otoci, i koji međusobno nisu povezani. No, lošije od toga je nemati punionice uopće.

“Neće uvijek biti lako, osobito u zemljama u kojima nema punionica, no želimo dokazati da je moguće.”

3 – 3,5 sata vožnje, pa pauza

Doseg jednog ‘napunjenog’ električnog automobila je 700 km, no ako vozite vrlo, vrlo polako. Realan doseg je 400 km. Ako vozite puno brže, onda je domet oko 200 metara. Vozite oko 3 – 3,5 sata i onda se zaustavite na pola sata.

Što se tiče hrvatskog tržišta, vlasnika električnih automobila je trenutačno nešto više od tisuću. “Mi smo turistička zemlja, i svaki dan me zovu vozači iz inozemstva i pitaju za punionice, i kako doći do njih.” Trenutačno se čini da hrvatsko tržište zbog kupovne moći nije pretjerano zanimljivo za najveće igrače. Sada su postavljene dvije punionice, jedna je u Splitu, a druga u Senju.

“Vozača će uvijek biti dvojica, idemo ja i trojica kolega. Jedan je kolega fotograf, tako da ćemo imati dobre audiovizualne materijale putovanja. Na webu će se moći pratiti put automobila i kako se troši”, najavio je Cvetojević.

izvor: N1