moda

Home / moda/Poslovne vijesti / Odlično poslovanje Zare u prvih šest mjeseci – dobit se povećala iznosila 1,26 milijardi eura

Odlično poslovanje Zare u prvih šest mjeseci – dobit se povećala iznosila 1,26 milijardi eura

Dobit i prihodi tvrtke Inditex, vlasnika poznatog brenda odjeće Zara, snažno su porasli u prvoj polovici godine. Prodaja se povećala za 11 posto, s 9,4 na 10,5 milijardi eura, dok je neto dobit u odnosu na isto razdoblje lani skočila za osam posto, na 1,26 milijardi eura

Inditex je najveći svjetski trgovac odjećom. Sa svojih osam marki, a uz Zaru su među njima Pull & Bear, Massimo Dutti i Bershka, prisutan je u 90 zemalja.

Iz kompanije su naglasili kako je na rast poslovanja najveći utjecaj imao gospodarski oporavak Španjolske, u kojoj Inditex ostvaruje oko petine svog ukupnog prometa. Uz to je u posljednjih 12 mjeseci otvoreno 10.000 novih radnih mjesta, od čega četvrtina u Španjolskoj.

Vlasnik Inditexa je 76-godišnji Španjolac Amancio Ortega te je nedavno na Forbesovoj listi pretekao Billa Gatesa, osnivača Microsofta, zasjevši na prvo mjesto najbogatijih ljudi na svijetu. Ortegino bogatstvo je procijenjeno na 79,5 milijardi dolara dok je Gates težak ‘samo’ 78,5 milijardi dolara.

izvor: tportal.hr
foto: youtube/screenshot
Tagovi: ,