Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/zdravlje i ljepota / 5 navika žena koje uvijek imaju vremena za sebe

5 navika žena koje uvijek imaju vremena za sebe

Iako je teško odvojiti vrijeme za sebe, navike poput sklapanja “dogovora” za vrijeme provedeno sa sobom i ranog ustajanja mogu vam pomoći da se osjećate sretnije i odmornije!

U ovom stresnom i užurbanom modernom načinu života, za zdravu psihu vrlo je važno odvojiti vrijeme posvećeno sebi, piše atma.hr.

Iako se to čini nemoguće, neke navike mogu vam najzad donijeti to – toliko željeno – vrijeme za sebe.

Ovih 5 navika njeguju one osobe koje uvijek imaju vremena za sebe…

1. Bude se ranije

Koliko god se to činilo teško s obzirom na to da se i ovako moramo buditi prerano – probuditi se pola sata do sat vremena prije ukućana i prije obveza, omogućit vam da to vrijeme iskoristite samo za sebe.

Čak i ako samo sjedite i pijete kavu, ne razmišljajući o ničemu ili razmišljajući o danu koji je pred vama, ovo je odličan način da ispraznite mozak, uživate u trenucima tišine i da u miru isplanirate dan.

2. Postavljaju granice na poslu

Osobe koje sve stižu obaviti zatvaraju vrata ureda ili stavljaju slušalice ako rade u uredu s puno ljudi … Tako se na poslu mogu potpuno posvetiti svojim radnim zadacima i obavljanju obveza.

Mada je danas moderno govoriti o “multitaskingu”, on zapravo ne funkcionira onako kako bismo mi željeli. Ako obavljamo više stvari odjednom, to zapravo znači da će sve biti obavljeno površno, a potrošiti ćemo više vremena nego da smo ih obavljali jednu po jednu.

3. Koriste pauzu za ručak – izvan zgrade

Iako mislimo da nas ručak pred računalom ili negdje uz posao čini produktivnijim, zapravo je suprotno. Ovo je zapravo idealna prilika da odvojite vrijeme za sebe i odmorite.

To je iznimno važno i zbog toga što ćete se tada potpuno usredotočiti na ono što jedete – pojest ćete manje, zdravije i duže ćete biti siti.

4. Isključe se iz radne rutine i bave se svojim hobijem

Bez obzira možete li izdvojiti tek 15 minuta do pola sata za svoje interese, to je vrijeme važno jer se potpuno isključite i posvetite onome što vas veseli.

Isključiti se možete i vježbanjem, crtanjem, čitanjem… samo nemojte iskoristiti to vrijeme tako da visite na mobitelu i na nekoj od društvenih mreža jer vas to neće odmoriti.

5. Prave dogovore – same sa sobom

Dogovoriti se nešto sam sa sobom je jednako teško, koliko je lagano. Dok ćete lako isplanirati u koje vrijeme želite vrijeme za sebe, jednako tako teško ćete ga izdvojiti da se potpuno posvetite sebi.

Planirajte prvo po malo, 15-minutna šetnja ili 10 minuta tijekom kojih ćete meditirati, maknuti se od ekrana i uživati u zelenilu parka. Dogovorite se i da planove koje ste napravili sami sa sobom ne smijete prekršiti!

novo.hr

foto: pixabay

Tagovi: