gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Agrolaguna i Maslinari Istre potpisali ugovor o suradnji

Agrolaguna i Maslinari Istre potpisali ugovor o suradnji

Agrolaguna i Poljoprivredna zadruga “Maslinari Istre“ potpisale su ugovor o poslovnoj suradnji koji maslinarima osigurava kapacitete i visoku razina kvalitete i zdravstvene ispravnosti prerađenog ulja, a Agrolaguni širenje mreže kooperanata i ulaganje u razvoj maslinarstva, objavili su u petak iz Fortenova grupe.

Ugovor, potpisan u četvrtak u Poreču, osigurava maslinarima u zadruzi kapacitete za preradu te visoku razinu kvalitete i zdravstvene ispravnosti prerađenog ulja, kao temeljne pretpostavke brendiranja ulja s etiketom zaštićene oznake izvornosti koje na razini EU ima ekstra djevičansko maslinovo ulje iz Istre.

Procjenjuje se da će se preraditi oko 60.000 kilograma ploda masline što bi iznosilo oko 7.000 litara ulja, ovisno o radmanu, ističe se u priopćenju. Istodobno, Agrolaguna kroz tu suradnju povećava proizvodne količine, proširuje kooperantsku mrežu maslinara te posredno ulaže u daljnji razvoj maslinarstva u Istri.

Agrolagunina uljara ima kapacitet koji može ispratiti puno veće količine čemu se i nadaju u narednim godinama.

“Iznimno sam zadovoljna što ulazimo u suradnju sa Zadrugom koja okuplja tako veliki broj malih maslinara, jer će ta suradnja biti na obostranu korist”, istaknula je direktorica financija, računovodstva i kontrolinga u Agrolaguni Narina Zec.

Osim poslovnog interesa, kako je  kazala, taj je ugovor Agrolaguni kao najvećoj poljoprivrednoj kompaniji u Istri važan i zbog njegovoj pozitivnog utjecaja na lokalnu zajednicu kroz ulaganje u širenje razvoja maslinarstva u Istri.

Uz to, ugovor otvara prilike zajedničke suradnje na razvoju proizvoda, kao i na širenju tržišta za plasman, rekla je Zec.

“Osiguranje kapaciteta za preradu važna je pretpostavka zajedničkog nastupa na tržištu i daljnjeg brendiranja našeg ulja, osobito kada je riječ o kontroli kvalitete u procesu. Naš je cilj visokokvalitetan proizvod, više cjenovne katergorije, a suradnja s Agrolagunom u potpunosti omogućuje ispunjavanje tih ključnih pretpostavki“, istaknula je upraviteljica Zadruge “Maslinari Istre” Katja Gašparini.

Osnivanje Organizacije proizvođača maslina i maslinovog ulja “Maslinari Istre“ potaknuli su sami maslinari u suradnji s Upravnim odjelom za poljoprivredu Istarske županije, navodi se u priopćenju.

Cilj je, kako se napominje, lakši zajednički plasman ulja na tržište i to pod jednom etiketom zaštićene oznake izvornosti. U Zadrugu je ušlo 55 maslinara.

P.T.

foto: novo.hr