Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Aleksić: Sudski proces morat će se ponoviti u dijelu koji se tiče valutne klauzule za CHF

Aleksić: Sudski proces morat će se ponoviti u dijelu koji se tiče valutne klauzule za CHF

Ustavni sud prihvatio je tužbeni zahtjev Udruge Franak odnosno Udruge Potrošač te će na temelju toga sudski proces morati biti ponovljen u dijelu koji se tiče valutne klauzule za švicarski franak (CHF) kod svih osam banaka i u dijelu koji se tiče promjenjive kamatne stope za Sberbank, izjavio je u utorak glavni koordinator Udruge Franak Goran Aleksić, komentirajući odluku Ustavnog suda.

Ustavni sud u utorak je objavio da je djelomično usvojio ustavnu tužbu Udruge Potrošač te ukinuo odluku Vrhovnog suda u dijelu koji se odnosi na valutnu klauzulu u švicarskom franku za sve banke i na osmotuženu Sberbank u dijelu koji se odnosi na promjenjivu kamatnu stopu. U preostalom dijelu ustavna tužba Potrošača je odbijena, kao i ustavne tužbe sedam podnositelja banaka.

“Vrhovni sud morat će svoju reviziju ponoviti u tim dijelovima, a potvrđeno je i onih sedam ništetnih ugovorenih odredaba o kamatnim stopama za sedam banaka. Prema tome, svi dužnici koji su već tužili banke zbog nezakonitih  kamatnih stopa mogu mirno spavati, jer je to potvrđeno. Istovremeno su odbijene tužbe sedam banaka kojima su one tražile da se taj dio presude ukine, ali je prihvaćen dio koji se tiče službenog zahtjeva Udruge Franak i prema tome revizija se mora ponoviti”, izjavio je Aleksić, komentirajući na upit Hine odluku Ustavnog suda.

Aleksić ističe da Vrhovni sud mora ispitivati poštenost valutne klauzule za CHF te mora ponovno ispitati poštenost ugovorene promjenjive kamatne stope za Sberbank.

Po njemu, Vrhovni sud može kao krajnji rezultat imati drugačije mišljenje nego što ga je imao kod prvog odlučivanja o reviziji.

“Ako Vrhovni sud potvrdi prvostupanjsku presudu suca Radovana Dobronića, to će značiti da će svi dužnici imati pravo da im se, ukoliko još uvijek imaju kredite u istim bankama, glavnice obračunaju prema početnom tečaju i početnoj kamatnoj stopi i to u kunama. A ukoliko su već refinancirali i otplatili svoje kredite, onda bi banke morale vratiti razliku između onog što je plaćeno i onoga što se trebalo platiti po početnoj kamatnoj stopi i početnom tečaju”, ističe Aleksić, koji očekuje kako će sve biti jasno u u roku od godine dana.

Po njegovim riječima, Vrhovni bi sud trebao uputiti i zahtjev za prethodno pitanje o kompletnom predmetu EU sudu što nije učinio kod odlučivanja o reviziji prvi put, iako je to bio predmet tužbe Udruge Franak.

HNB ne komentira presude

Viceguverner Hrvatske narodne banke (HNB) Bojan Fras izjavio je kako je nezahvalno komentirati išta prije nego u središnjoj banci pročitaju presudu. HNB to vjerojatno neće učiniti ni kasnije jer ne komentira sudske presude, kazao je Fras odgovarajući na susretu novinara s čelnicima HNB-a na novinarske upite kako u središnjoj banci komentiraju odluku Ustavnog suda.

D.B.