Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Alibaba ozbiljno razmišlja o ulaganju u Hrvatsku

Alibaba ozbiljno razmišlja o ulaganju u Hrvatsku

Predstavnici kineske internetske kompanije Alibabe razmatraju područje Zadra kao lokaciju za gradnju velikog distribucijskog centra kojim bi pokrivali područje cijele Europe, a nedavno su razgovarali s predstavnicima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, gdje su im prezentirane pogodnosti za investitore.

“Predstavnici Alibabe kontaktirali su Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te je održan sastanak na kojem su prezentirane mogućnosti i pogodnosti kojima ministarstvo pomaže investitorima. Trenutačno, međutim, nismo u mogućnosti dati više informacija”, stoji u odgovoru na upit Hine u vezi navoda kako je jedna od najmoćnijih i najvećih azijskih tvrtki spremna doći u Hrvatsku.

Prvenstveno zbog iznimno dobre prometne povezanosti, Alibabu zanima prostor zadarske poslovne zone Crno, no osim ulaganja u našoj zemlji u igri su još i Mađarska i Srbija, pišu domaći mediji.

Kinezi navodno još uvijek važu gdje će graditi distribucijski centar za cijelu Europu. Zadarska poslovna zona Crno, pretpostavlja se, odgovarala bi kineskom investitoru zbog kvalitetne prometne povezanosti: uz morsku luku, nedaleko je i zračna luka, do Zadra vodi suvremena autocesta, a mogu se koristiti i uslugama željezničkog prometa.

Prostora ne bi manjkalo niti za distribucijski centar mega razmjera, budući da se Crno prostire na 400 hektara površine. Nakon carinjenja robe u Zadru ona bi se dalje, dakle raznim putevima, transportirala prema “ostatku” Europe.

Grupa Alibaba jedna je od najmoćnijih azijskih kompanija, a na tržištu vrijedi oko 266 milijardi dolara. Ostvaruje prosječni dnevni promet od milijardu dolara, prodaje više od 800 milijuna proizvoda, a njihove usluge, procjenjuje se, koristi više od 400 milijuna ljudi.

Alibaba ove godine planira širenje na nova tržišta, među ostalim, na području istočne i srednje Europe, a Hrvatsku razmatraju kao jednu od zemalja gdje bi im se investicija mogla isplatiti.

D.B./h

foto: cnbc.com