Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/zdravlje i ljepota / Američki regulator ograničava prodaju cigareta s mentolom i drugim okusima

Američki regulator ograničava prodaju cigareta s mentolom i drugim okusima

Američki regulator želi ograničiti prodaju cigara i cigareta s mentolom i drugim okusima kako bi spriječio širenje navike pušenja posebno među mladima.

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) smatra da aromatizirani proizvodi čine duhan privlačnijim za mlade, podsjećajući da podaci pokazuju da većina pušača stječe tu štetnu naviku prije 21. godine.

U upravi pritom naglašavaju da njihov cilj nije potpuna zabrana već ograničenje prodaje duhanskih proizvoda kroz strogo propisano područje njihova izlaganja, izvan vidokruga mladih.

„I dalje ćemo temeljiti svoje poteze na najboljim dostupnim znanstvenim spoznajama. A kada je u pitanju zaštita mladih, nastavit ćemo sa širokim rasponom preventivnih i mjera provedbe zakona”, naveo je povjerenik FDA Scott Gottlieb.

Cigarete s mentolom i drugim okusima vrlo su popularne među crnačkom populacijom u SAD-u, kako pokazuju dostupni podaci. Stoga je upravo ta populacija često meta marketinških poteza.

Pušenje je u SAD-u svedeno na najnižu razinu u povijesti ali dužnosnike u zdravstvu brine učestalo korištenje elektronskih cigareta, posebice među maloljetnicima.

U ovom je tjednu proizvođač elektronskih cigareta Juul objavio da će smanjiti dostupnost svojih aromatiziranih proizvoda, u očekivanju najave FDA. Juul ima najveći udio u američkom tržištu aromatiziranih duhanskih proizvoda.

P.T./hina

foto: novo.hr