tehnologija

Home / Mobiteli/Poslovne vijesti/tehnologija / Aplikacije koje najviše troše bateriju vašeg mobitela

Aplikacije koje najviše troše bateriju vašeg mobitela

Iako svaka aplikacija koju instaliramo na naše mobitele dodatno troši energiju iz baterije, postoje one koje su napravljene na način da barem ‘pokušavaju’ koliko-toliko štedjeti struju vaše baterije i to rade manje ili više uspješno.

Otkrivamo koje to točno aplikacije spadaju pod najveće ”vampire” baterija naših pametnih uređaja.

1. Skype

Skype je jedna od mnogih aplikacija koje služe za komunikaciju između dvije ili više osoba. Iako velik broj Android uređaja dolazi s već instaliranim Skypeom, činjenica jest da je on jedan od najvećih potrošača energije. Ako ste jedan od poklonika ove aplikacije ovo vam toliko neće smetati. Ali ako imate izbora i ako kontakte s kojima se čujete preko Skypea imate i na drugim aplikacijama deinstalirajte ili prisilno isključite aplikaciju.

Stvar je u tome da je Skype, osim što je vrlo velik potrošač energije, potrošač i resursa vašeg uređaja, što opet nije loše ako imate telefon s 3 gigabajta radne memorije, ali ako se može uštedjeti – zašto ne?

2. Snapchat

Unatoč tome što je Snapchat sam po sebi vrlo zabavan za korištenje, ova aplikacija isto tako troši i puno resursa vašeg uređaja i puno struje. On je prema nekim mjerenjima i procjenama jedna od aplikacija koje spadaju pod najveće potrošače, a ako korisnik nije oprezan i ne kontrolira rad aplikacije Snapchat će bez ikakvih problema zauzeti ogroman prostor unutarnje memorije uređaja.

Ako imate alternativu- obrišite Snapchat i koristite neku drugu aplikaciju. Ako uopće niti ne koristite Snapchat – tim bolje, jer postoji velik broj boljih i ‘štedljivijih’ aplikacija za chat.

3. Microsoft Outlook

Microsoftov servis za besplatnu poštu je još jedan veliki potrošač baterije. Ako ste jedan od korisnika koji voli često provjeravati svoju poštu ili sinkronizirati aplikaciju, Outlook je jedna od onih aplikacija koje mogu potrošiti vašu bateriju u vrlo kratkom vremenu.

Rješenje za problem u vezi Outlooka jest taj da nam Outlook zapravo ni ne treba. Bolji, brži, jednostavniji i štedljiviji način jest da jednostavno kliknemo na predefiniranu aplikaciju za Android e-mailove i na taj način dođemo do naše pošte.

4. Facebook

Facebook aplikacija u sebi sadrži stvarno ogroman broj svega i svačega: od reklama, do obavijesti, mogućnosti gledanja i automatskog očitavanja videa, igranja igara, video-razgovora, običnih dopisivanja… i kao takva ne može biti mali potrošač baterije. Kako bi smanjili potrošnju instalirajte Facebook Lite.

5. You Tube

Internet i pregledavanje internet sadržaja najviše troši bateriju uređaja i to je jednostavno tako. Ono što definitivno užasno troši bateriju svakog uređaja jest gledanje videa, igranje igara (pogotovo ako se radi o mrežnom igranju s više igrača) i chat. You Tube se nalazi na popisu aplikacija koje najviše troše energiju baterije iz vrlo jednostavnog razloga. Radi se o aplikaciji putem koje korisnik može gledati video-isječke, filmove, serije, spotove i slično u različitoj kvaliteti i različitoj rezoluciji.

6. Google Maps

Google Maps je vrlo korisna aplikacija, koja kako vrijeme prolazi, postaje sve nadograđenija, bolja i pouzdanija. No, kako Google Maps uglavnom zahtjeva od korisnika konstantnu spojenost na internet, samim time aplikacija crpi poveću količinu energije iz baterije uređaja na koji je instalirana. Ono što je super stvar kod Google Maps aplikacije jest da se ona može koristiti i u izvanmrežnom načinu rada.

7. Clean Master

Iako se radi o aplikaciji koja u sebi ima raznorazne mogućnosti, kao što su čišćenje uređaja od nepotrebnih datoteka i smeća, skeniranje uređaja u potrazi za problemima i popravljanje istih, Clean Master je isto tako jedan od većih potrošača baterije uređaja. Najveći uzrok tomu jest taj što Clean Master prilikom pokretanja u isto vrijeme pokrene nekoliko procesa koje onda rade u pozadini uređaja. Ovi procesi služe za kontrolu i praćenje rada uređaja, no u isto vrijeme ti procesi poprilično troše bateriju, piše Pcchip.

 

novo.hr

foto: techzone

Tagovi: