Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Apple Pay pod povećalom europskih regulatora za tržišno natjecanje

Apple Pay pod povećalom europskih regulatora za tržišno natjecanje

Američki tehnološki div Apple ponovo se našao pod povećalom europskih regulatora za zaštitu tržišnog natjecanja, koji sumnjaju da je od kompanija za internetsku prodaju tražio da koriste njegovu uslugu plaćanja umjesto konkurentskih, pokazuje dokument Europske unije.

U upitniku poslanom kompanijama u kolovozu Europska komisija navodi da raspolaže informacijama da je Apple možda ograničio mogućnost plaćanja robe i usluga putem aplikacija odnosno internetskih stranica trgovaca i time prekršio propise o tržišnom natjecanju.

Apple je u listopadu 2014. pokrenuo vlastitu uslugu mobilnog plaćanja Apple Pay, 2014. godine kako bi proširio poslovanje izvan segmenta uređaja. Usluga je dostupna u više od 50 zemalja svijeta, uključujući i više od 20 zemalja EU. Od lipnja ove godine dostupna je i u Hrvatskoj.

Europska komisija potvrdila je da je tražila informacije od tržišnih sudionika o mogućem ograničavanju tržišnog natjecanja.

Komisija aktivno prati razvoj rješenja za mobilno plaćanje, ponašanje kompanija aktivnih u platnom prometu, uključujući mobilno plaćanje”, poručili su iz Bruxellesa.

Iz Applea ističu da njihov platni sustav nudi najsigurnija rješenja na tržištu, o čemu po njima svjedoči i činjenica da ga koriste tisuće banaka.

Kritičari već dugo upozoravaju da je u Appleov iPhone ugrađen NFC čip, koji prilikom plaćanja automatski aktivira aplikaciju Apple Pay, blokirajući konkurentske aplikacije.

Nova-stara europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager prošle je godine rekla da bi u slučaju službenih žalbi mogla pokrenuti istragu o Apple Payu.

Švedski servis za reprodukciju glazbe Spotify Technology već je prijavio američku kompaniju EK, tvrdeći da nepošteno blokira konkurenciju vlastitom servisu za reprodukciju glazbe. Komisija tek treba odlučiti hoće li na temelju te prijave pokrenuti istragu.

K.A./hina

foto: Apple

Tagovi: