Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Australija subvencionira račune za energiju i stanarinu radi suzbijanja inflacije

Australija subvencionira račune za energiju i stanarinu radi suzbijanja inflacije

Australska vlada planira potrošiti milijarde kako bi smanjila građanima račune za energiju i stanarinu u nadi da će time suzbiti inflaciju i ublažiti pritisak na glasače koji negoduju zbog rasta životnih troškova.

U trećem godišnjem proračunu koji predlaže otkako je preuzeo dužnost 2022., australski ministar financija Jim Chalmers obećao je u utorak utrošiti više novca na obnovljive izvore energije, ključne sirovine i obranu, uz već planirano smanjenje poreza na dohodak za prosječnih 1.888 australskih dolara godišnje za svakog poreznog obveznika.

“Glavni prioritet ove vlade i ovog proračuna je pomoć Australcima sa životnim troškovima. Godišnja inflacija se više nego prepolovila u odnosu na svoj vrhunac 2022., no znamo da su ljudi još uvijek pod pritiskom. Zato smo osmislili naše mjere za životne troškove kako bismo ublažili te pritiske”, rekao je Chalmers.

Vlada procjenjuje da će predloženih 3,5 milijardi australskih dolara za smanjenje računa za energiju, što je ekvivalent godišnjem rabatu od 300 australskih dolara za svako kućanstvo, smanjiti ukupnu inflaciju za oko pola postotnog boda za fiskalnu godinu koja završava u lipnju 2025.

Ministarstvo financija očekuje spuštanje inflacije na ciljani raspon središnje banke od između 2 i 3  posto do kraja ove godine. To bi bilo dobrodošlo iznenađenje za australsku središnju banku, koja predviđa da će inflacija porasti na 3,8 posto do kraja godine sa sadašnjih 3,6 posto, povećavajući rizik od novog povećanja kamatnih stopa.

Ambiciozne prognoze inflacije dolaze u trenutku kada se laburistička vlada premijera Anthonyja Albanesea suočava sa sve većim kritikama zbog snažnog rasta potrošačkih cijena uoči saveznih izbora koji bi trebali biti održani početkom sljedeće godine.

Očekuje se da će ukupni proračunski prihod za fiskalnu 2024/25 biti 711,5 milijardi australskih dolara, dok bi ukupni rashodi trebali iznositi 734,5 milijardi australskih dolara.

Ostale proračunske mjere za smanjivanje životnih troškova uključuju povećanje programa pomoći za stanarine i olakšice za studente, kao i veći broj ulaganja kako bi lijekovi bili jeftiniji.

M.B./H

foto: pixabay