Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Australija želi obuzdati tržišnu moć tehnoloških divova

Australija želi obuzdati tržišnu moć tehnoloških divova

Australska vlada najavila je “pionirske” reforme na globalnoj razini kojima namjerava obuzdati tržišnu moć digitalnih divova, poput Facebooka i Googlea, i osigurati transparentniji odnos prema korisničkim podacima.

Reforme uključuju izmjene regulative fokusirane na tehnološke kompanije i osnivanje novog tijela koje će kontrolirati njihovo ponašanje, odnos prema potrošačima i poslovne s medijima, pokazuju vladini planovi, objavljeni u četvrtak.

Vlada će također analizirati zakone o zaštiti osobnih podataka s fokusom na Internet.

Planovi se baziraju na rezultatima dvogodišnje istrage o digitalnim platformama koju je provela Australska komisija za zaštitu tržišnog natjecanja i potrošača (ACCC).

Komisija je već podigla sudsku tužbu protiv Googlea, tvrdeći da namjerno netočno informira potrošače o podacima koje prikuplja.

Vlada se također sprema izdvojiti 26,9 milijuna australskih dolara (18,5 milijuna američkih dolara) za potrebe osnivanja tijela u sklopu ACCC-a koje će pratiti poslovanje digitalnih platformi i podnositi izvješća o rezultatima provjera.

“Želim da budemo zemlja-uzor na globalnoj razini kada je u pitanju odnos prema digitalnim platformama, platformama društvenih medija”, kazao je premijer Scott Morrison novinarima u četvrtak u Melbourneu.

“Propisi koji su na snazi u stvarnom svijetu moraju vrijediti i u onom digitalnom”, naglasio je Morrison.

Predsjedatelj ACCC-a Rod Sims istaknuo je da su “Google i Facebook izgradili gotovo neograničenu tržišnu moć, uz ogromne posljedice po potrošače kojima se valja pozabaviti”.

“Ponosni smo što će Australija među prvima u svijetu definirati vrlo opsežan itinerar širokih reformi vezanih za digitalne platforme”, poručio je Sims.

P.T./hina

foto: pixabay