Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Austrija razmatra mogućnost raskida ugovora o opskrbi ruskim plinom

Austrija razmatra mogućnost raskida ugovora o opskrbi ruskim plinom

Austrijsko ministarstvo za klimu objavilo je u utorak da je osnovalo komisiju koja bi trebala analizirati ugovor domaće energetske tvrtke OMV i ruskog Gazproma o opskrbi plinom i razmotriti mogućnosti njegovog raskida.

Pojedini članovi komisije dobit će uvid u ugovor, uz jamstvo o zaštiti poslovne tajne, rekla je na konferenciji za novinare ministrica za klimu i energiju Leonore Gewessler iz redova zelenih, ukazujući na europsku odredbu o opskrbi plinom u slučaju krize “Gas-SOS”.

Članice EU-a mogu prema toj odredbi tražiti od privatnih kompanija informacije iz ugovora o opskrbi plinom, uz iznimku cijena, i potom ih, na zahtjev, proslijediti Europskoj komisiji. 

“Produljenje ugovora u 2018. godini bila je pogreška“, rekla je je ministrica.

Ugovor je trebao isteći 2028. godine i produljen je do 2040. godine, a na svečanosti potpisivanja bili su prisutni tadašnji austrijski kancelar Sebastian Kurz i ruski predsjednik Vladimir Putin, podsjeća austrijska novinska agencija APA.

Austrijska vlada i regulator E-Control znali su do sada samo da je ugovor produljen do 2040. i da sadrži klauzulu koja Gazpromu jamči plaćanje i ako OMV, u djelomičnom državnom vlasništvu, ne preuzme plin. 

Stručnjaci u sastavu komisije istražit će postoji li mogućnost razvrgavanja ugovora i analizirati politički kontekst njegovog produljenja, navodi APA. 

Komisija bi trebala utvrditi i “kako u budućnosti postupati prema ugovorima privatnih tvrtki koji imaju ogromne posljedice po gospodarstvo, sigurnosnopolitičku situaciju i uvjete života u Austriji općenito”, rekla je predsjedateljica komisije, bivša predsjednica austrijskog vrhovnog suda Irmgard Griss.

Prvi rezultati provjere trebali bi biti poznati ove jeseni, a zaključno izvješće bit će objavljeno krajem godine.  

Ruski plin činio je u prvih pet ovogodišnjih mjeseci 90 posto austrijskog uvoza, prema podacima ministarstva energije i klime.

T.R./H

foto: epa