novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Austrijski istražitelji pretražili urede Strabaga i Porra zbog sumnje u dogovaranje cijena

Austrijski istražitelji pretražili urede Strabaga i Porra zbog sumnje u dogovaranje cijena

Austrijske građevinske kompanije Strabag i Porr potvrdile su u petak da su istražitelji pretražili nekoliko njihovih ureda zbog sumnje u dogovaranje cijena.

Inspektori ureda za suzbijanje korupcije provode istragu o mogućem dogovaranju cijena u projektima cestogradnje u austrijskim saveznim zemljama Koruškoj i Štajerskoj i obnove autocesta i saveznih cesta u razdoblju od 2008. do 2014. godine, izvijestio je u petak bečki dnevni list Der Standard.

Glasnogovornica ureda za suzbijanje korupcije izjavila je da su pretraženi poslovni prostori na nekoliko lokacija u zemlji ali nije željela dati podrobnije informacije.

Austrijski regulator za tržišno natjecanje potvrdio je pretrage u uredima nekoliko građevinskih poduzeća na temelju prijava o dogovaranju cijena.

Naručitelji radova pretrpjeli su štetu od najmanje 100 milijuna eura, izvijestili su dnevnici Der Standard i Kurier, pozivajući se na nalog o pretrazi.

Strabag spada među najveće građevinske kompanije u Europi a danas su izvijestili da su u srijedu pretraženi njihovi uredi u Beču i u saveznoj zemlji Koruškoj. Glasnogovornica kompanije najavila je internu reviziju i nije željela dati dodatne informacije.

Iz Porra su izvijestili da je u srijedu provedena pretraga na četiri njihove lokacije, uključujući urede odjela Teerag-Asdag, i to na temelju tvrdnji o nezakonitim radnjama. “Pokrenuli smo internu reviziju i u potpunosti surađujemo s istražiteljima”, kazala je glasnogovornica.

Austrijski mediji izvješćuju da je za sudjelovanje u dogovaranju cijena osumnjičeno mnogo kompanija, uključujući i dobavljače. Navode da je pod povećalom više od 20 projekata u sektoru cestogradnje.

D.B./h

foto: Strabag

Tagovi: ,