Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Bijela knjiga ukazuje na probleme s birokracijom, obrazovanjem i manjkom radnika

Bijela knjiga ukazuje na probleme s birokracijom, obrazovanjem i manjkom radnika

Udruženje stranih ulagača u Hrvatskoj predstavilo je u utorak  “Bijelu knjigu 2024. – Konkurentnost Hrvatske nakon dovršetka procesa europskih integracija: novo poglavlje”, istaknuvši da su glavni problemi u Hrvatskoj, koji nerijetko sprječavaju dodatne strane investicije, skučenost ponude rada, obrazovanje koje nije prilagođeno gospodarstvu te neučinkovita birokracija. 

Bijela knjiga tradicionalna je publikacija Udruženja stranih ulagača o investicijskoj klimi u Hrvatskoj i preporukama kako unaprijediti poslovno okruženje i privlačnost za strane ulagače. Ministar financija Marko Primorac na njezinu prestavljanju rekao je da strani ulagači za Hrvatsku imaju jako veliki značaj. 

“Strani ulagači ovdje zapošljavaju oko 50 posto ukupno zaposlenih, ostvaruju oko 60 posto ukupne dobiti i 62 posto ukupnih investicija. To su doista impresivni brojevi”, naglasio je Primorac, dodavši i da je Hrvatska  jedna od rijetkih zemalja kojima je znatno porastao kreditni rejting u posljednjih nekoliko godina. Ukazaoje i da smo jedina država na svijetu kojoj je od veljače 2020. godine do danas kreditni rejting podignut od sve tri najvažnije kreditne agencije za dva stupnja.  

Trebaju nam politike za privlačenje poslovnih investicija

 Predsjednik Udruženja stranih ulagača Burak Baykan naveo je da Hrvatskoj trebaju politike za unaprjeđenje poslovnog okruženja i privlačenje poslovnih investicija koje će povećati produktivnost i konkurentnost.

“Na temelju našeg poslovnog iskustva u Hrvatskoj i drugim državama, čvrsto vjerujemo da Hrvatska u doglednoj budućnosti može postati jedna od najatraktivnijih investicijskih destinacija”, rekao je Baykan.

I on je naglasio kako je vidljivo da Hrvatska radi na financijskoj disciplini i podizanju kreditnog rejtinga. Kazao je da će tijekom nekog vremena našoj državi sve manje biti važna EU sredstva, a da će sve važnije biti strane investicije. Nažalost, po njegovim riječima Hrvatska po privlačenju stranih investicija danas nije na razini ostalih EU država. Ukazao je i na glavne hrvatske probleme – manjak radne snage, potrebu za preobrazbom obrazovnog sustava, te sporu birokraciju.

Glavni tajnik  Udruženja Tomislav Šlat također je rekao da je skučenost ponude rada jedno od ključnih razvojnih ograničenja te da obrazovanje nije prilagođeno gospodarstvu koje može stvarati visoku dodanu vrijednost. I po njemu, potreban je veliki iskorak u području kvalitete i regulative i učinkovitosti javne administracije.

Autor Bijele knjige 2024., ekonomski analitičar Velimir Šonje istaknuo je kako još uvijek zaostajemo za drugim, malim, otvorenim i razvijenijim europskim državama, iako smo završili proces europskih integracija. Po njemu, potreban nam je novi ambiciozno postavljen nacionalni razvojni cilj uz koji bi trebali dostići 90 posto prosječne razine realnog dohotka po stanovniku EU. 

“No da bi se to postiglo, Hrvatska mora ući u elitnu skupinu 25 najprivlačnijih investicijskih destinacija na svijetu i zaslužiti kreditni rejting A+ do kraja ovog desetljeća”, zaključio je Šonje. 

B.V./H

foto: arh.fah