Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Boeing znao za problem u sigurnosnom sustavu 737 MAX-a već tijekom 2017.

Boeing znao za problem u sigurnosnom sustavu 737 MAX-a već tijekom 2017.

Američki zrakoplovni div Boeing objavio je da su njegovi inženjeri otkrili pogrešku u sustavu za upozoravanje pilota u zrakoplovima modela 737 MAX još 2017., godinu dana prije nesreće Liona Aira u listopadu 2018.

Uprava tvrdi da nije znala za taj problem do nesreće u Indoneziji, u kojoj je poginulo 189 putnika. Zrakoplovi nisu povučeni iz prometa sve do travnja ove godine i nove nesreće Boeinga 737 MAX u kojoj je u Etiopiji poginulo 157 ljudi.

Prema Boeingovu priopćenju, objavljenom u nedjelju, navodno standardni dio opreme koji pilote upozorava na nepodudarnost podataka iz različitih senzora o kutu između krila zrakoplova i nadolazeće zračne struje (AOA) ne aktivira se ako prijevoznici ne kupe odgovarajuću opremu.

To znači da zrakoplovne kompanije koje nisu kupile tu opremu – uključujući Lion Air i Ethiopian Airlines – nisu imale na raspolaganju navedeni sigurnosni mehanizam.

Neispravni pokazatelj kuta između krila zrakoplova i zračnih struja možda je odigrao ulogu u obje nesreće, uzrokujući nepotrebno aktiviranje sustava za sprečavanje zastoja i spuštajući nos zrakoplova unatoč pokušajima pilota da održe visinu, podsjeća AFP.

Boeingova analiza „utvrdila je da izostanak AOA upozorenja o nepodudarnosti (podataka) nije negativno utjecao na sigurnost ni na rad zrakoplova”, navodi se u priopćenju američke kompanije, uz zaključak da je postojeća funkcija “prihvatljiva” dok upozorenje i pokazatelj ne budu odvojeni u sljedećem planiranom ažuriranju softverskog sustava.

T.R./hina

foto: Boeing