auto-moto

Home / auto-moto/ostalo/Poslovne vijesti/tehnologija / Bosh širi poslovanje na usluge punjenja električnih automobila i parkinga

Bosh širi poslovanje na usluge punjenja električnih automobila i parkinga

Njemački dobavljač autodijelova Robert Bosch izvijestio je u srijedu da je 2018. zabilježio identičnu operativnu dobit kao i godinu ranije zahvaljujući prodaji sustava podrške vozačima, najavljujući ujedno širenje poslovanja na usluge parkinga, punjenja i održavanja električnih vozila.

Njemačka je kompanija prošlu godinu zaključila s dobiti prije kamata i poreza (EBIT) od 5,3 milijarde eura, kao i godinu ranije.

Prihodi su porasli 1,5 posto, na 77,9 milijardi eura. U ključnom odjelu automobilske opreme uvećani su 2,3 posto, na 47 milijardi eura.

Iz kompanije su ujedno izvijestili da pregovaraju o širenju partnerstva u istraživanju visokoautomatiziranih vozila, uz planirane četiri milijarde eura ulaganja u razvoj takvih projekata do 2022.

“Uvijek smo govorili da smo otvoreni za partnere i o tome se razgovara“, rekao je izvršni direktor Volkmar Denner.

Bosch je već angažirao 400 inženjera na razvoju tehnologije visokoautomatiziranih vozila a partner im je na tom području Daimler.

Planiraju također proširiti poslovanje na rezervacije, parkiranje, punjenje i održavanje električnih vozila. Time će se pridružiti kompanijama u automobilskom sektoru koje već nude usluge prijevoza električnim vozilima bazirane na načelu ‘plaćanja po minuti’.

“Zahvaljujući našim umreženim rješenjima možemo se pobrinuti da elektromobilnost postane dostupna za svakodnevnu upotrebu”, istaknuo je u priopćenju izvršni direktor Volkmar Denner.

K.A./hina

foto: Bosch