tehnologija

Home / ostalo/Poslovne vijesti/tehnologija / Broadcom ponudio čak 103 milijarde dolara za Qualcomm

Broadcom ponudio čak 103 milijarde dolara za Qualcomm

Američki proizvođač čipova Broadcom ponudio je u ponedjeljak 103 milijarde dolara za konkurenta Qualcomm kako bi ojačao poziciju na tržištu mobilnih uređaja.

Broadcom je pristupio Qualcommu prošle godine kako bi razgovarali o potencijalnom povezivanju ali ih nisu kontaktirali prije objave aktualne ponude od 70 dolara po dionici, kazali su izvori.

Iz Broadcoma navode da dioničarima Qualcomma nude 60 dolara po dionici i još 10 dolara u vlastitim dionicama. Kada se uključi i dug, vrijednost Broadcomove ponude penje se na 130 milijardi dolara.

Qualcomm je danas ranjiviji na preuzimanja preuzimanja budući da cijenu njegovih dionica koči pravni spor s Appleom kao i bojazni da će možda biti prisiljeni povisiti 38 milijardi dolara vrijednu ponudu za NXP Semiconductors.

Povezivanje dva najveća proizvođača čipova za bežične komunikacijske uređaje predstavljalo bi izazov za Intel, koji se odlučio proširiti i na segment tehnologije za pametne telefone.

Iz Qualcomma su poručili da će razmotriti prijedlog i djelovati u najboljem interesu dioničara. Tvrtka je sklona odbiti ponudu jer je smatra preniskom a rizik regulatorne blokade ili dugotrajnog razmatranja prevelikim, saznaje Reuters od upućenih izvora.

U trgovini prije otvaranja tržišta dionice Qualcomm porasle su 3,5 posto, na 63,98 dolara, što je osjetno ispod ponuđene cijene a signalizira da ulagači sumnjaju u realizaciju transakcije.

“Po našoj ocjeni 70 dolara po dionici ne bi bilo dovoljno”, napisao je u bilješci klijentima analitičar Nomura Instineta Romit Shah.

T.R.

foto: broadcom

Tagovi: ,