novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Brodogradilište Viktor Lenac nastavlja suradnju s američkom ratnom mornaricom

Brodogradilište Viktor Lenac nastavlja suradnju s američkom ratnom mornaricom

Brodogradilište Viktor Lenac nastavlja suradnju s američkom ratnom mornaricom, na redovitom održavanju trenutačno je brzi transporter Yuma. U posljednjih desetak godina, samo prihvaćanjem poslova za američku ratnu flotu, brodogradilište je zaradilo gotovo 200 milijuna dolara.

Intenzivna poslovna suradnja s američkom ratnom mornaricom Brodogradilištu Viktor Lenac donosi stalan posao i novac. Transporter Yuma na remontu je već peti put. Prva suradnja zabilježena je u jeku Domovinskog rata 1993., a poslije se nastavila.

– Prvi projekt koji je u Brodogradilište Viktor Lenac imao baš u brodogradilištu bilo je 2000. godine. Od tada smo potpisali već 66 projekata, odnosno ugovora s njima i trudimo se da taj broj kao takav samo raste i raste, za HRT Dnevnik rekao je za Htv Zoran Kosić, direktor US Navy programa.

Poslovna suradnja ne podrazumijeva se sve ide preko javnog natječaja, pa se postavlja pitanje što je potrebno za njezin kontinuitet.

– Ispuniti ugovorne obveze, ispoštovati sve ono što nam ugovor nalaže i isporučiti projekt kada je planiran, kazao je Kosić.

Tako se radi i s drugim poslovnim partnerima.

– Trenutno smo zaposleni prilično dobro, nastavio se trend od prošle godine kada smo s dva nešto veća projekta uspješno završili prošlu godinu, otvorili smo tako i ovu godinu. Zapošljavamo 330 vlastitih radnika i 200 do 500 kooperanata, podugovarača ovisno o tome kolika nam je zaposlenost, istaknula je Sandra Uzelac, članica Uprave Brodogradilišta Viktor Lenac.

Neki će reći da je lakše poslovati u remontnom brodogradilištu, što ne znači da problema nema.

– Kod nas je naša remontna djelatnost 70 posto bazirana na radu, a tek 20, 30 posto na materijalu, tako da fale kvalitetni radnici. A svjedočimo tome koliki je odljev radne snage, rekla je Uzelac. 

Nedostaje, nažalost, i radnika drugih struka, a ono što traže jest dobra plaća i siguran posao.

Novo.hr

foto: scr.htv