gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Broj proizvođača mlijeka u Hrvatskoj pao ispod 3.000

Broj proizvođača mlijeka u Hrvatskoj pao ispod 3.000

Iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) su u četvrtak upozorili na nastavak negativnog trenda u proizvodnji mlijeka, nastavak pada broja proizvođača i rasta troškova proizvodnje ocijenivši to zabrinjavajućim.

“Trend proizvodnje mlijeka i dalje je negativan i svake godine sve više pada”, kaže predsjednik Odbora za mljekarstvo HPK-a Igor Rešetar navodeći kako su prihodi na farmama jako mali, a proizvođači zbog neisplativosti prelaze na druge proizvodnje.

Broj proizvođača mlijeka pao je ispod 3.000 što je zabrinjavajuće, a na žalost ta će brojka još više padati, upozorava Rešetar.

Ističe kako cijena mlijeka zadnja tri mjeseca raste te se odbor nada kako će se taj trend nastaviti.

“Kada je riječ o ulaznim troškovima za proizvodnju, na žalost oni i dalje rastu i izuzetno su veliki, dok se cijene žitarica i dalje ne smanjuju”, kaže Rešetar.

Odbor za mljekarstvo predlaže izradu i konstantno praćenje kalkulacije koštanja litre mlijeka.

Članovi odbora, kaže, složili su se kako su dosadašnje mjere za mljekarstvo bile dobre, jer se moglo prijaviti na dosta mjera.

HPK u priopćenju navodi kako su iz Ministarstva poljoprivrede obećali da će se pokušat smanjiti administraciju poljoprivrednicima. Primjerice, podatke o financijskim obvezama prema državnom proračunu agencija za plaćanja će utvrditi razmjenom podataka s poreznom upravom, a korisnik mora imati podmirene, odnosno uređene financijske obveze prema državnom proračunu na dan 10. veljače 2023. kako bi bio prihvatljivi korisnik mjere 22.

Odbor je iz ministarstva dobio i informaciju kako je u mjeri Dobrobit životinja prihvaćena nova kategorija za financiranje – rasplodne junice, gdje su junice definirane kao stare najmanje šest mjeseci  pa do teljenja ili do najviše 32 mjeseca.

Za rasplodne junice će se kao i za mliječne krave moći koristiti određena područja dobrobiti, kao što su: poboljšana hranidba, poboljšani uvjeti smještaja, pristup na otvoreno, a uvedena je i potpora za prvotelke.

Eko sheme više nema kod zelenih plaćanja te će se izravno dobiti 70 posto od osnovnih plaćanja, a morat će se izabrati određena eko shema koja će se provodit, naveli su iz HPK.

Zanimljivo za Odbor je i to što će bivša operacija Poticanje uporabe stajskog gnoja na oraničnim površinama, koja je imala petogodišnju obvezu, sada ući u eko shemu i imati će jednogodišnju obvezu.

Uspjelo se povećati potpore za obogaćivanje ležišta mliječnih krava na 128,37 eura po uvjetnom grlu, dok je za junad to 150,61 eura, naveli su iz HPK.

P.T.

foto: arh.fah