Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Butković najavio ukidanje naplate mostarine na Krčkom mostu

Butković najavio ukidanje naplate mostarine na Krčkom mostu

Tvrtka Autocesta Rijeka – Zagreb bit će, odlukom Vlade, pripojena Hrvatskim autocestama(HAC), a spajanjem dviju tvrtki stvorit će se uvjeti za ukidanje naplate mostarine na Krčkom mostu, potvrdio je za Novi list ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Pripajanje ARZ-a HAC-u, prema njegovim je riječima dio opsežnog programa restrukturiranja cestarskog sektora u Hrvatskoj, započetog prije tri godine, kojim je do sada već objedinjena naplata cestarina na autocestama kojima upravljaju HAC i ARZ te su reprogramirane kreditne obveze ovih dviju tvrtki koje su u tom trenutku iznosile više od 3,7 milijardi eura, uz reprogram obveza Hrvatskih cesta, s kojima je ukupan dug cestarskog sektora iznosio pet milijardi eura.

Za reprogram dugova Republika Hrvatska je izdala euroobveznice u vrijednosti milijardu i 252 milijuna eura, uz kreditno zaduženje kod domaćih banaka u iznosu od 1,8 milijardi eura, a ukupni bi dug od pet milijardi eura trebao biti otplaćen do 2030. godine.

Sniženim kamatnim stopama u odnosu na kredite koji su otplaćeni reprogramom, ukupne su uštede samo u HAC-u oko 30 milijuna eura godišnje, a restrukturiranje se provodi i kroz smanjenje broja zaposlenih, na dobrovoljnoj bazi, uz otpremnine, čime je u tri godine broj zaposlenih u HAC-u smanjen za više od deset posto.

Na rješavanju ovog pitanja radimo već više od godinu i pol dana. Sve to vrijeme tražili smo način kako da stvorimo uvjete da se mostarina više ne naplaćuje, no to dosad nije bilo moguće, jer se tome protivila Svjetska banka i ostali kreditori ARZ-a. Spajanjem dviju tvrtki postići ćemo to da njihovi prihodi omogućuju konačno ukidanje naplate na Krčkom mostu, kaže Butković koji nije mogao potvrditi kada će točno naplata biti ukinuta.

novo.hr

foto: krk.hr