Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Cappelli očekuje jači angažman stranih predstavništava HTZ-a

Cappelli očekuje jači angažman stranih predstavništava HTZ-a

Ministar turizma i predsjednik Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Gari Cappelli danas se sastao s direktorima inozemnih predstavništava HTZ-a, poručivši im da od njih očekuje snažan doprinos u povećanju popunjenosti pred i posezone te jaču promociju zdravstvenog i kongresnog turizma i nautike.

Bio je to prvi Cappellijev sastanak s direktorima, na kojemu je ministar naznačio očekivanja i glavne ciljeve turizma u idućim godinama.

“Hrvatska kao turistička destinacija ostvaruje dobre rezultate, ali još uvijek ima neiskorištenih potencijala, posebice u turistički manje razvijenim područjima na moru i kontinentu, koja moraju biti u fokusu budućih aktivnosti”, naglasio je Cappelli dodajući kako strana predstavništva treba što više uključiti u rad nacionalne organizacije.

S obzirom na vrlo visoku popunjenost kapaciteta tijekom ljetne ‘špice’ rekao je da u idućoj godini veći naglasak treba biti na pred i posezoni te turističkim proizvodima koji mogu biti glavni motivi dolaska i generatori jačeg turističkog prometa u tim razdobljima, poput zdravstvenog i kongresnog turizma te nautike.

Izvijestio je da Ministarstvo turizma ima niz planiranih mjera poticanja razvojnih procesa s ciljem postizanja željenih kvalitativnih i kvantitativnih iskoraka u domeni turističkog proizvoda, kao i da ga veseli činjenica što je Vlada prepoznala važnost turističkog sektora te sukladno tome, prvi put u posljednjih nekoliko godina, povećala budžet Ministarstva za 6 posto u odnosu na ovu godinu.

Direktori predstavništava izvijestili su o stanju na tržištima i očekivanjima za 2017. Među ostalim, čulo se da je Hrvatska u Poljskoj ove godine postala apsolutni lider kao najposjećenija destinacija, a slično je i u Austriji čiji su turisti Hrvatsku posjećivali više od do sada najposjećenije Italije.

Sa slovenskog tržišta ostvareno je povećanje od 16 posto u noćenjima, iz Njemačke 7 posto više noćenja, iz Ujedinjenog Kraljevstva prvi je puta ostvaren rast noćenja iznad 20 posto, a slično se očekuje i iduće godine s obzirom na nove najavljene letove.

Istaknuto je i da su porasti noćenja ostvareni i s mađarskog te tržišta SAD-a, kao i da je nakon nekoliko godina minusa u ovoj godini ostvaren porast od 6 posto, što bi se, prema najavama, moglo ponoviti i iduće godine.

novo.hr/H

foto: hrt