Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Cijene nafte na svjetskim tržištima pale prema 55 dolara pod pritiskom procjena slabije potražnje

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale prema 55 dolara pod pritiskom procjena slabije potražnje

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 55 dolara nakon što su Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Međunarodna agencija za energiju (IEA) snizile procjene potražnje u ovoj godini zbog epidemije koronavirusa u Kini.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 47 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,32 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 33 centa nižoj cijeni, od 50,84 dolara.

Tržišta su jučer zaokupile procjene OPEC-a i IEA-e o potražnji i ponudi nafte u ovoj godini u kontekstu epidemije koronavirusa u Kini, drugom potrošaču nafte u svijetu.

Potražnja u azijskom divu pala je zbog ograničenja putovanja i karantene u više gradova. Nakon primjene nove dijagnostike danas su iz provincije Hubei, odakle je epidemija krenula, izvijestili da je broj novih potvrđenih slučajeva 12. veljače skočio za 14.840, na ukupno 48.206. Broj smrtnih slučaja povećao se za 242, najviše tokom dana od izbijanja epidemije.

Ukupno je jučer od koronavirusa umrlo 1.310 ljudi.

Odvojeno je rafinerijska korporacija China National Chemical danas obavijestila da će zatvoriti postrojenje kapaciteta 100 tisuća barela dnevno i smanjiti preradu u druge dvije rafinerije zbog pada potražnje za gorivima.

Na te vijesti nadovezala se Međunarodna agencija za energetiku (IEA), koja je u danas objavljenom mjesečnom izvješću procijenila da će zbog epidemije koronavirusa globalna potražnja za naftom u prvom tromjesečju pasti prvi puta u 10 godina, na 825 tisuća barela dnevno. U drugom tromjesečju očekuju oporavak.

“Valja primijetiti da prognostičari za sada očekuju oporavak potražnje u obliku slova V, nakon oštrog pada dotaknut će dno i brzo će se oporaviti, pri čemu će najveći dio negativnog trenda biti koncentriran u prvom tromjesečju 2020. godine”, rekao je analitičar BNP Paribas Harry Tchilinguirian.

OPEC je također snizio procjenu potražnje za sirovom naftom u ovoj godini, za 200 tisuća barela dnevno, što je potaknulo očekivanja da bi zajedno sa svojim saveznicima među neovisnim proizvođačima na sljedećem sastanku, možda već ovog mjeseca, mogli dogovoriti dodatno ograničenje opskrbe.

Zbog sniženih procjena potražnje cijene nafte u terminskim ugovorima sada su niže za isporuke u narednim mjesecima nego u onima s isporukom u drugom dijelu godine. Na londonskom su tržištu trenutno niže 67 centi, primjećuje Reuters.

Odražavajući dobro opskrbljeno tržište, američke su zalihe sirove nafte su u prošlome tjednu porasle za čak 7,5 milijuna barela, pokazalo je u srijedu izvješće američke vlade.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 55,54 dolara, što znači da je porasla 1,38 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

P.T./hina

foto: novo.hr

Tagovi: