Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Cijene nafte pale prema 63 dolara, OPEC+ razrađuje smanjenje opskrbe

Cijene nafte pale prema 63 dolara, OPEC+ razrađuje smanjenje opskrbe

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 63 dolara, pri čemu je fokus pozornosti usmjeren na Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezine partnere koji usuglašavaju detalje značajnijeg ograničenja opskrbe početkom iduće godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 20 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,19 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 33 centa višoj cijeni, od 58,10 dolara.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznice među neovisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, postigli su danas dogovor o značajnijem ograničenju proizvodnje kako bi spriječili prekomjernu opskrbu u uvjetima stagnacije gospodarskog rasta zbog američko-kineskog trgovinskog rata, saznaje Reuters iz neimenovanih izvora.

Opskrba će u prvom tromjesečju 2020. biti smanjena za dodatnih 500.000 barela dnevno, uz striktnije poštivanje dogovorenih kvota i određene prilagodbe. Trenutno OPEC+ smanjuje opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno.

Sporazumom će smanjenje dosegnuti 1,7 milijuna barela dnevno, što predstavlja oko 1,7 posto globalne naftne proizvodnje.

Očekuje se da će sporazum trajati do kraja ožujka.

Bude li ishod produljenja sporazuma o ograničenju opskrbe tek smanjenje službene kvote grupe OPEC+ (za 500 tisuća barela dnevno), dakle ne i stvarno smanjenje proizvodnje, promjena bi bila tek kozmetičke prirode (budući da neke zemlje, posebno Saudijska Arabija i Angola, trenutno proizvode manje od službene kvote)”, rekao je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

OPEC će vjerojatno preuzeti na svoja leđa smanjenje za 340.000 barela dnevno a neovisni proizvođači preostalih 160.000 barela dnevno, prema današnjoj izjavi neimenovanog izvora.

Eventualni rast cijena nafte zbog značajnijeg ograničenja opskrbe OPEC+ vjerojatno će ići na ruku američkim proizvođačima koji ne sudjeluju u sporazumu. SAD ruši rekorde proizvodnje, čak i uz smanjeni broj bušotinskih postrojenja, i popunjava razliku u proizvodnji, podsjeća Reuters.

“Opskrba naftom iz škriljaca u Sjevernoj Americi rast će i dalje čak i u okruženju nižih cijena nafte”, napominju u bilješci klijentima analitičari Rystad Energyja.

Više cijene nafte podupiru i inicijalnu javnu ponudu dionica saudijske državne naftne kompanije Saudi Aramco, kojima se jučer trgovalo na gornjoj granici naznačenog raspona.

Aramcov IPO bio je s pribavljenih 25,6 milijardi dolara najveći u svijetu, nadmašivši onaj kineskog diva internetske trgovine Alibabe koji je 2014. godine prikupio 25 milijardi dolara. Iznos ipak nije bio dovoljan da tržišna kapitalizacija Saudi Aramca dosegne 2.000 milijardi dolara, kao što je zacrtao prijestolonasljednik Mohamed bin Salman.

Strani ulagači držali su se podalje od Aramcova IPO-a koji je bio ograničen na saudijske državljane i regionalne investitore, dodaje Reuters.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 64,81 dolara, što znači da je porasla 1,42 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

K.N./hina

foto: novo.hr

Tagovi: