Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Crobex oslabio drugi tjedan zaredom, promet pao

Crobex oslabio drugi tjedan zaredom, promet pao

Na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks pao i prošloga tjedna, drugoga zaredom, a u jednom je trenutku skliznuo na najnižu razinu od rujna prošle godine, dok je promet bio manji nego tjedan dana prije.

Crobex indeks prošloga je tjedna oslabio 0,73 posto, na 1.839 bodova, a Crobex10 za 0,61 posto, na 1.096 bodova.

Polovicom tjedna Crobex je skliznuo na 1.821 bod, a Crobex10 na 1.087 bodova, što su bile najniže razine tih indeksa od početka rujna 2016.

Redovni promet iznosio je prošloga tjedna oko 29 milijuna kuna, što je otprilike 8 milijuna manje nego u tjednu ranije. Uz to, ostvarena je blok transakcija dionicom Valamar Rivijere, vrijedna 3,15 milijuna kuna, po cijeni od 42 kune za dionicu.

“Nakon kratkog oporavka krajem prethodnoga tjedna, Crobex indeks u prva tri dana prošloga tjedna ponovno je kliznuo na niže, da bi se tek u četvrtak i petak blago oporavio, uz nizak promet”, kaže Vinko Jurić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Protekloga tjedna samo je osam izdanja zabilježilo milijunski promet.

Pritom je najlikvidnija bila dionica Podravke, s prometom od 4,36 milijuna kuna. Cijena joj je ostala nepromijenjena na tjednoj razini, na 320 kuna.

S prometom od 3,9 milijuna kuna slijedila je dionica Valamara, a cijena joj je porasla 0,84 posto, na 42 kune.

Prošloga je tjedna Valamar Riviere uključena u prestižni međunarodni lanac hotela za obiteljski odmor Kinderhoteli, koji okuplja premium obiteljske hotele visoke kvalitete.

“Na pozitivne vijesti iz Valamara investitori su reagirali podigavši vrijednost dionice Valamara samo u ponedjeljak za 0,60 posto, uz visoku likvidnost i više od četvrtine ukupnog prometa dionicama toga dana na burzi”, navodi Jurić.

S druge strane, među likvidnijim izdanjima znatnije je pala cijena dionice Ericssona Nikole Tesle, za 7,14 posto, na 1.197 kuna, uz promet od 2,4 milijuna kuna.

Dionica Ericsson Nikole Tesle također je bila u fokusu investitora gotovo cijeli tjedan te se redovito nalazila među najlikvidnijim dionicama. To možemo pripisati odluci glavne skupštine te kompanije o isplati dividende od 90 kuna po dionici. Na dan odluke o isplati dividende, dionica Ericsson Nikole Tesle ojačala je za 0,84 posto, da bi u petak, prvog dana bez trgovanja s pravom sudjelovanja u dividendi, potonula 5,7 posto”, navodi Jurić.

Dionicom HT-a ostvareno je, pak, 3,3 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 0,6 posto, na 175,05 kuna.

Najveće gubitnice bile su prošloga tjedna dionice Arenaturista, s padom cijene za 10 posto, Medike, za 8,32 posto, te redovne Adrisa, za 5,7 posto.

Najviše su među likvidnijim izdanjima porasle cijene dionica Instituta IGH, za gotovo 30 posto, Dalekovoda, za 8,5 posto, i Ingre, za 4,8 posto.

T.R./h

foto: hina