Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Crobexi oslabili na početku tjedna, promet smanjen

Crobexi oslabili na početku tjedna, promet smanjen

Na Zagrebačkoj su burzi u ponedjeljak ujutro Crobex indeksi blago pali, nastavljajući negativnom putanjom od prošloga tjedna, dok je promet smanjen.

Crobex indeks bio je oko 11,00 sati u minusu od 0,05 posto, na 1.925 bodova, dok je Crobex10 skliznuo 0,17 posto, na 1.142 boda.

Tako su oba indeksa nastavila kliziti, nakon što su prošloga tjedna potonuli više od 2,6 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je do 11,00 sati oko 1,1 milijun kuna, što je otprilike 1,3 milijuna manje nego u petak u ovo doba.

Najveći promet, oko 280 tisuća kuna, ostvaren je povlaštenom dionicom Adris grupe, pri čemu joj je cijena pala 0,2 posto, na 460 kuna.

S prometom od oko 250 tisuća kuna slijedi dionica FTB turizma, kojoj je cijena potonula više od 11 posto, na 1.480 kuna. Tako je izgubila sav dobitak od prošloga tjedna, kada je poskupila gotovo 10 posto.

Dionicom Atlantic grupe ostvaren je, pak, promet od oko 190 tisuća kuna, a cijena joj stagnira na 1.270 kuna.

Niti jednom drugom dionicom zasad nije ostvaren promet veći od 100 tisuća kuna.

Među likvidnijim izdanjima, najviše je porasla cijena dionice Saponie, gotovo 8 posto, na 244 kune, dok je najveća gubitnica dionica Liburnia Riviera Hotela, kojoj je cijena pala više od 10 posto, na 4.700 kuna.

Dionicom Kraša, koja je tjednim bila najlikvidnija, jutros je ostvaren promet od samo 70 tisuća kuna, pri čemu joj je cijena pala 0,5 posto, na 900 kuna.

Dionice Kraša u fokusu su ulagača od 9. rujna, kada je najveći pojedinačni dioničar, Mesna industrija braća Pivac, najavila ponudu za preuzimanje.

U međuvremenu, dionice Kraša najviše je kupovala Kappa Star Limited, ciparska tvrtka u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića, pa je nedavno prešla prag od 21 posto dionica, čime je postala drugi najveći dioničar Kraša.

No, ta je kompanija nedavno izvijestila da nema namjeru objavljivanja dobrovoljne ponude za preuzimanje Kraša.

Najveći udio u Krašu i dalje drži Mesna industrija braća Pivac, 30,37 posto dionica, dok je Kraš ESOP, koji drži 18,45 posto dionica, pao na treće mjesto najvećih dioničara Kraša.

novo.hr

foto: CA

Tagovi: ,